Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έδωσε τον τόνο της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση λέγοντας κατά την έναρξη της συνομιλίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.Η Ρωσία περιμένει από τις ΗΠΑ γραπτές απαντήσεις την επόμενη εβδομάδα για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Γενεύη με θέμα την ουκρανική κρίση και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.
«Συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό».
Υπέρ της διπλωματικής λύσης ο Μπλίνκεν
Από την πλευρά του, ο Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.
ι συνομιλίες της Γενεύης ήταν «ειλικρινείς και ουσιαστικές», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν μετά το τέλος της συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρρόφ στην Γενεύη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
«Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν.
Η συνάντηση είναι η τελευταία πράξη μίας διπλωματικής χορογραφίας που εκτυλίχθηκε με βάση τις υποψίες της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, πράγμα που διαψεύδει το Κρεμλίνο, έχοντας παράλληλα συγκεντρώσει δύναμη 100.000 στρατιωτών στα ρωσοουκρανικά σύνορα.
Λιγότερο από 20 λεπτά πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, μέλη ωστόσο της Ατλαντικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Αντονι Μπλίνκεν έφθασε στην Γενεύη προερχόμενος από σύντομη περιοδεία στο Κίεβο, για να διαβεβαιώσει την ουκρανική ηγεσία για την δυτική υποστήριξη, και το Βερολίνο, όπου μαζί με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσαν διαβεβαιώσεις για την συνοχή του συμμαχικού μπλοκ.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Θέλει η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τις στρατιωτικές ασκήσεις και να σταματήσει να στέλνει όπλα στην ανατολική Ευρώπη, την οποία η Μόσχα βλέπει ως το κατώφλι της.
Η Ρωσία κατέλαβε προηγουμένως και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία το 2014. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε ανταρτοπόλεμο που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Η σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 και έχει οδηγήσει τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Προειδοποιήσεις Σολτς-Τζόνσον
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει «μεγάλο» τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες «εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος».
«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC