Στις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου σήμερα στην Ολομέλεια της Κνέσετ αναφέρθηκε χθες σε έκτακτο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της χώρας, Ιτσχάκ Χέρτσογκ.
Εμφανώς ανήσυχος, εξ αιτίας της ακραίας πολιτικής πόλωσης στην τοπική κοινωνία, τόνισε την ανάγκη να εξευρεθούν ευρείες συναινέσεις, ασκώντας εμμέσως κριτική στις αλλαγές που προβλέπονται στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ, αφού ανέφερε ότι κατά το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησε σειρά επαφών με πολιτικούς, νομικούς και διανοουμένους που εκφράζουν όλες τις αντικρουόμενες θέσεις, πρότεινε στο διάγγελμά του ένα πλαίσιο διαβούλευσης πέντε σημείων, ως βάση για περαιτέρω δημόσιο διάλογο.
Πρότεινε την θέσπιση Θεμελιώδους Νόμου αυξημένης τυπικής ισχύος που θα καθορίζει τις ισορροπίες μεταξύ της δικαστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Θεμελιώδεις Νόμους, που ενέχουν συνταγματική ισχύ σύμφωνα με την νομοθεσία, ο προτεινόμενος Θεμελιώδης Νόμος θα ψηφισθεί σε τέσσερεις ξεχωριστές διαδικασίες – αντί για τρεις, που ορίζονται κανονικά – ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ. Η συνταγματικότητα του περιεχομένου του συγκεκριμένου νομοθετήματος δεν θα είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί δικαστικά, ενώ οι διατάξεις του θα αποτελέσουν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πολιτικών δυνάμεων.
Το δεύτερο σημείο του πλαισίου που προτείνει ο Ιτσχάκ Χέρτσογκ αναφέρεται στην αποτελεσματική λειτουργία των δικαστηρίων, προτείνοντας την αύξηση του αριθμού των δικαστών και την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Εστέρ Χαγιούτ, και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν
Το τρίτο σημείο που πρότεινε ο Πρόεδρος του Ισραήλ είναι η έγκριση κρατικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση του φόρτου των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την δικαστική εξουσία.
Ως προς την διαδικασία εκλογής και προαγωγής των δικαστών, σημειώνεται η ανάγκη αναθεώρησής της, προτείνοντας η αρμόδια επιτροπή να μην ελέγχεται απολύτως είτε από την εκτελεστική εξουσία είτε από την δικαστική.
Αντιθέτως προς την κυβερνητική πρόταση, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ προτείνει τα μέλη της επιτροπής δικαστικών προαγωγών να προέρχονται ισομερώς από την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική εξουσία και παραλλήλως να συμμετέχουν σε αυτήν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους με υποχρεωτική κοινή αποδοχή των εκπροσώπων και των τριών συνταγματικών λειτουργιών.
Αναφορικά στην αρμοδιότητα της δικαστικής εξουσίας να κρίνει εάν μία κυβερνητική απόφαση ή ένα διοικητικό μέτρο εμπίπτει ή υπερβαίνει στα όρια της αρχής της αναλογικότητας, ο Πρόεδρος Χέρτσογκ τόνισε ότι επ’ αυτού του ζητήματος θα πρέπει οι εισηγητές του νομοσχεδίου και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταλήξουν σε μία λύση κοινής αποδοχής.
Σχολιάζοντας την πρόταση διαπραγμάτευσης του Προέδρου Χέρτσογκ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν δήλωσε ότι «περιλαμβάνονται θετικά στοιχεία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «η αποδοχή τους δεν πρέπει να συσχετισθεί με την νομοθετική διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει» και ότι «υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση ενόσω η νομοθετική διαδικασία θα συνεχίζεται».
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι «είναι θετική η πρόταση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Χέρτσογκ», τονίζοντας ωστόσο ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα συνεχιστούν. Ο ηγέτης του κόμματος «Παράταξη Εξουσίας» και τέως Υπουργός Αμύνης, Μπένι Γκαντς, έκρινε θετικά τις προτάσεις του Προέδρου της χώρας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του «θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις επί τη βάσει της μη πολιτικοποίησης της δικαστικής εξουσίας και της διατήρησης της ανεξαρτησίας της».
Σήμερα πρόκειται να συζητηθεί το επίμαχο κυβερνητικό νομοσχέδιο επί της αρχής ενώπιον της Ολομέλειας της Κνέσετ, ενώ έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου έχει προγραμματισθεί μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας.
Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κεντρικές λεωφόροι γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο του κτηρίου του κοινοβουλίου έχουν αποκλειστεί από την κυκλοφορία από νωρίς το πρωί έως τις 20:00 απόψε, καθότι αναμένονται διαδηλωτές που θα συρρεύσουν στην πόλη από όλη τη χώρα. Παράλληλα, έχει εξαγγελθεί για σήμερα γενική απεργία στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.
Πηγή: ΚΥΠΕ