Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ τάχθηκε υπέρ προσωρινών καταπαύσεων πυρός στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά όχι υπέρ εκτενούς εκεχειρίας.
Κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό, η Βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας Μέιρι Μπλακ ρώτησε τον κ. Σούνακ «πόσο χειρότερη πρέπει να γίνει αυτή η κατάσταση (στη Γάζα) πριν ζητήσετε μαζί μας μια ανθρωπιστική εκεχειρία».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε πως εξ αρχής η βρετανική κυβέρνηση έχει πει ότι «η πιο σημαντική αρχή είναι πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί υπό το διεθνές δίκαιο – η υποστήριξή μας σε αυτό είναι απόλυτη και αμετάβλητη».
Πρόσθεσε ότι παράλληλα όμως η Βρετανία έχει πει ότι θέλει να μπορέσουν οι Βρετανοί υπήκοοι να φύγουν από τη Γάζα, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να εισέλθει στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια.
«Και αναγνωρίζουμε πως για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, το οποίο ασφαλώς απαιτεί συγκεκριμένες παύσεις, διακριτές από μία εκεχειρία», συνέχισε ο Ρίσι Σούνακ.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι συγκεκριμένες καταπαύσεις πυρός συζητήθηκαν με εταίρους στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, καθώς και ότι το Λονδίνο είναι ξεκάθαρο ως προς την ανάγκη να γίνουν τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι, συμφώνως προς το διεθνές δίκαιο.
Λίγο αργότερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση μιλά για παύση πυρός και όχι εκεχειρία διότι «μία πλήρης εκεχειρία θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς – οι ανθρωπιστικές παύσεις, που είναι προσωρινές, που είναι περιορισμένες ως προς το σκοπό τους, μπορούν να είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο».