9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:36

Τσαβούσογλου: Γύρισε από το παζάρι με ΗΠΑ χωρίς F-16

Φαντάζει περίεργο, αλλά η συνάντηση Μπλίνκεν –Τσαβούσογλου στο Στέητ Ντηπάρτμεντ δεν υπάρχει σήμερα ως βασική είδηση ούτε σε μία Τουρκική ιστοσελίδα. Μόνο το πρακτορείο Anadolu περιορίζεται  σε ένα γενικόλογο τηλεγράφημα: «Ο Τσαβούσογλου και ο Μπλίνκεν συζήτησαν για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν είναι τυχαία η απουσία της είδησης στον Τουρκικό Τύπο. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο αμερικανός ομόλογός του δεν έδωσαν καν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Τσαβούσογλου απέφυγε να μιλήσει σε ξένους δημοσιογράφους. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, έγιναν δεκτοί μόνο Τούρκοι δημοσιογράφοι σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο Τσαβούσογλου αναλώθηκε μάλιστα στη συνέντευξη Τύπου στην παρουσία «εννέα βάσεων που  έχουν δημιουργήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα».

REUTERS/Leah Millis/Pool

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι «η Τουρκία είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και στο ΝΑΤΟ».  Όπως φαίνεται και από το βίντεο της ενημέρωσης , οι διαπιστευμένοι ανταποκριτές  ήταν πολύ σκληροί στις ερωτήσεις τους προς τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην εσωτερική πολιτική της Αγκυρας και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων.

«Σαν να δίνουμε πυραύλους στον Πούτιν»

Παρά τις προσπάθειες άλλωστε του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διατηρήσει τη στενή συνεργασία με την Αγκυρα, ο σκεπτικισμός στην Ουάσιγκτον για το ρόλο της Τουρκίας, μεγαλώνει. Ο πολύ γνωστός Αμερικανός αρθρογράφος Μάικλ Ρούμπιν σε άρθρο του στο περιοδικό Washington Examiner τάσσεται κατά της πώλησης ή αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία: «Είναι σαν να δίνουμε πυραύλους στον Πούτιν να χτυπήσει την Ουκρανία ή να εφοδιάζουμε παρέχουμε στη Hezbollah γιλέκα αυτοκτονίας». Ο Ρούμπιν ,ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute, υπενθυμίζει ότι «όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του, περίμενε περισσότερους από τρεις μήνες για να τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε έξαλλος όταν το Κογκρέσο είχε απορρίψει την πώληση F-35 στην Τουρκία αφού ο Ερντογάν αγόρασε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, μια κίνηση που θεωρήθηκε πώς υπονομεύει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Αντί όμως ο Μπάιντεν να  θεωρήσει τον Ερντογάν υπεύθυνο για τις πράξεις του, προσπάθησε να κατευνάσει τα παράπονα του Τούρκου προέδρου, παρέχοντάς του αναβαθμισμένα F-16», γράφει ο Ρούμπιν και προσθέτει: «Εδώ είναι το πρόβλημα: Αντί να ενισχύσει την ειρήνη, οποιαδήποτε αύξηση της αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας θα υπονομεύσει την περιφερειακή ασφάλεια. Η Τουρκία βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ευκαιρία για κέρδος, όχι ως αγώνα για ελευθερία».

Στόχος οι Κούρδοι και το Αιγαίο

Αντί ο Ερντογάν  να χρησιμοποιεί την αεροπορία του για να περιπολεί στη Μαύρη Θάλασσα,  βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στο Ιράκ και τη Συρία. Οι υπερπτήσεις  τουρκικών F-16 στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο Η Τουρκία έχει επίσης αναπτύξει F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο απειλεί ανοιχτά να καταβάλει την Αρμενία. «Η επιβράβευση του τουρκικού εκβιασμού θα αντιστάθμιζε οποιοδήποτε κέρδος θα μπορούσαν να φέρουν τα F-16 στη Συμμαχία», τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής. Προσθέτει μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να σκεφτεί την πώληση αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία μόνο αν συνδυαζόταν με το τέλος της κατοχής στην Κύπρο,την Τουρκία, την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το Ιράκ και τη βόρεια Συρία και τον τερματισμό των προκλήσεων της Αγκυρας στα ελληνικά νησιά και την άρση του αποκλεισμού κατά της Αρμενίας.

«Το δόρυ δεν χωρά στο τσουβάλι»

Ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης, Ναμίκ Ταν, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Yetkinreport , παραδέχεται μάλιστα ότι «οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι πιο τεταμένες από ποτέ. Αν και οι δύο πλευρές ,φροντίζουν να μην φέρουν στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους, όπως λέει και η παλιά παροιμία «το δόρυ δεν χωράει στο τσουβάλι».

Ο Ναμίκ Ταν λέει ότι ο Τσαβούσογλου πήγε στην Ουάσιγκτον με τον ενθουσιασμό ότι ήταν ο πρώτος Τούρκος πολιτικός που πατούσε σε αμερικανικό έδαφος, ωστόσο επιστρέφει στην Αγκυρα χωρίς να πάρει αυτό που ήλπιζε. Ήταν γνωστό ότι η ατζέντα της συνάντησης των δύο υπουργών είχε εξαιρετικά πολύπλοκα προβλήματα. Πρώτα από όλα, οι συμμαχικές πεποιθήσεις των δύο πλευρών έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται και η διμερής δυσπιστία έχει κορυφωθεί». Ο βετεράνος Τούρκος διπλωμάτης τονίζει ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την πλήρη απόσχιση της Τουρκίας από τη Δύση. Λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο, η αμερικανική πλευρά φρόντισε να μην φέρει στο προσκήνιο τα θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των σχέσεων, αλλά να τα αναβάλουν για μετά τις εκλογές.

Οσο για την  Τουρκία; Εχει βάλει στόχο  να παίξει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, αλλά έχει βρεθεί τελικά ανάμεσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό αυτών των δύο χωρών. «Αλλά δεν μπορεί να χτίσει κανείς ανάμεσα σε δύο τζαμιά», λέει ο Ναμίκ Ταν. Μπορεί να θέλει η Ουάσιγκτον να κρατήσει την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, αλλά και η Ρωσία κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα νικήσει  στις εκλογές, πάση θυσία. Το θέλουν αυτό οι Αμερικανοί;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!