Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για τη διατήρηση της ειρήνης, το οποίο θα παρακολουθεί την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετέδωσε σήμερα η υπηρεσία του πρακτορείου Sputnik στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες που θα επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας. Επίσης ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στο μεταξύ, η Τουρκία χαιρέτισε σήμερα τα “σημαντικά κέρδη” που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για το τέλος των εχθροπραξιών, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα της Ρωσίας.
“Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι` αυτή την επιτυχία”, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το Μπακού στη σύγκρουση. Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε πως η χώρα του συνεχίζει τις συνομιλίες για το πώς θα επιτηρείται η κατάπαυση του πυρός στο Ναγκορνο-Καραμπάχ. Διευκρίνισε πως η συμφωνία εξασφαλίζει ότι οι επτά περιφέρειες γύρω από το Καραμπάχ θα παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν και υπογράμμισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους Αζέρους συμμάχους της.
Ο Τσαβούσογλου και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών στον ραδιοσταθμό Ηχώ της Μόσχας.
Στο μεταξύ, η Ρωσία άρχισε σήμερα να αναπτύσσει περίπου 2.000 στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της και έβαλε τέλος σε έξι εβδομάδες φονικών μαχών. Η συμφωνία αυτή, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, Δευτέρα, στις 23:00 (ώρα Κύπρου), υπογράφηκε από τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένιο Πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, καθώς και από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διευκρίνισε πως οι εμπόλεμοι διατηρούν “τις θέσεις που κατέχουν”.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας προκάλεσε εκδηλώσεις χαράς στο Αζερμπαϊτζάν και θυμού στην Αρμενία, όπου διαδηλωτές κατέκλυσαν τη νύκτα την έδρα της Κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Ο Αρμένιος Πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook πως η υπογραφή της συμφωνίας ήταν “απίστευτα οδυνηρή”, πρόσθεσε όμως πως η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη μπροστά στις νίκες που σημείωναν οι Αζέροι. Ο ίδιος επέμεινε σήμερα το πρωί πως τη συμφωνία αυτή την απαίτησε ο στρατός, ο οποίος τον ενημέρωσε για “ορισμένα προβλήματα για τα οποία δεν υπήρχε ενόψει καμιά λύση”.
Από την πλευρά του, ο Αζέρος Πρόεδρος δήλωσε στην τηλεόραση πως ο εχθρός “συνθηκολόγησε”, αν και οι Αζέροι δεν ανακατέλαβαν όλο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Είχα πει πως θα διώχναμε (τους Αρμενίους) από τα εδάφη μας σαν τα σκυλιά και το κάναμε”, υπογράμμισε.
Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε την απογείωση έξι πρώτων αεροπλάνων Iliouchine 76 που μεταφέρουν τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Συνολικά θα κινητοποιηθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 τεθωρακισμένα και 380 οχήματα. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, το Αζερμπαϊτζάν ανακτά τον έλεγχο περιοχών γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα είδος ζώνης ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από τους Αρμενίους πριν από 30 χρόνια, όταν είχε αυτονομηθεί η περιοχή. Το Μπακού κατέλαβε επίσης εδάφη της αποσχισθείσας επαρχίας. Τα εδάφη που εξακολουθούν να τελούν υπό αρμενικό έλεγχο, θα παραμείνουν υπό αρμενικό έλεγχο και ένας διάδρομος θα τα συνδέει με την Αρμενία.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ένα πλήθος χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μέσα στη νύχτα κοντά στην έδρα της αρμενικής Κυβέρνησης και απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό Πασινιάν φωνάζοντας “προδότες” και “παραίτηση”. Εκατοντάδες διαδηλωτές διείσδυσαν στο κτίριο σπάζοντας τζάμια και λεηλατώντας γραφεία. Το Υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα πως υπέστη άλλες 81 απώλειες, οι οποίες αύξησαν σε 1.302 τον συνολικό αριθμό των νεκρών μεταξύ των στρατιωτικών του από την αρχή των εχθροπραξιών στις 27 Σεπτεμβρίου.