Ακόμη έναν χάρτη, που αυτήν την φορά απεικονίζει τους «υπερβολικούς και μονομερείς ισχυρισμούς της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» παρουσίασε ο Αλί Κεμάλ Αϊντίν, Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Το μέλλον, η ενότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ», που διοργάνωσε η Γερμανία.
«Προσπαθούν να μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο σε ελληνική λίμνη και να περιορίσουν την Τουρκία μόνο στον κόλπο της Αττάλειας. Είναι αποδεκτό; Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα δεχτεί έναν τέτοιο χάρτη; Όχι, φυσικά όχι », είπε.ο Τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Anadolu.
O κ. Αϊντίν, παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γαλλίας, και προσωπικά κατά του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι ρίχνει λάδι την φωτιά, για τα θέματα τη Ανατολικής Μεσογείου απαντώντας σε κριτική Γάλλου διπλωμάτη, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα για τις πρόσφατες εντάσεις στην περιοχή.
Ο τούρκος απεσταλμένος άσκησε έντονη κριτική στον γάλλο πρόεδρο επειδή πήρε το μέρος της Ελλάδας «στη διμερή διαμάχη με την Τουρκία» και για την αποστολή ακόμη και πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου). «Η Γαλλία ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι επικίνδυνο» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να έχετε κάποια προβλήματα [με την Τουρκία] στη Συρία και στη Λιβύη, σε κάποια άλλα μέρη. Αλλά παρακαλώ μην φέρνετε τα διμερή σας ζητήματα στο ΝΑΤΟ» δήλωσε.
Ο Aydin υπογράμμισε ότι η Τουρκία από καιρό υποστηρίζει την επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων.
Τέλος, ευχαρίστησε τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τις προσπάθειές της να μειώσει τις εντάσεις και να βρει μια διπλωματική λύση. «Εκτιμούμε τον ρόλο της Γερμανίας ως προέδρου της ΕΕ […] Προσπαθούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ μας και των Ελλήνων», πρόσθεσε.
Για το ΝΑΤΟ
Η Τουρκία υπήρξε από καιρό ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της, είπε ο Αϊντίν,για το ΝΑΤΟ, τονίζοντας τον «ζωτικό ρόλο» της Συμμαχίας στην διασφάλιση της ασφάλειας όλων των μελών του ενώ εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας για στενότερο διάλογο και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Τέλος ισχυρίστηκε ότι οι χώρες-μέλη δεν πρέπει να φέρουν διμερείς διαμάχες στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ