5.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 7:02

Τουρκία: Ο Ερντογάν βγάζει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο – Αρχίζει πάλι τις προκλήσεις

Γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία, κλιμακώνοντας την ένταση. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο, Αμπντουλ Χαμίντ Χαν θα ξεκινήσει γεωτρήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο «μάταιη» και «αυτοκαταστροφική» για την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι με την συμφωνία για τον καθορισμό των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης, οι δύο χώρες διακηρύσσουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο, σβήνοντας στην ουσία, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, και απαντώντας στο αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κλιμακώνει ο Ερντογάν τις προκλήσεις στέλνοντας γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο

Εμφανώς ενοχλημένη από την εξέλιξη, η τουρκική ηγεσία, φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις πυρπολώντας τη σταθερότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, Χουριέτ, που επικαλείται ανακοίνωση της εταιρίας πετρελαίου, το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν είναι έτοιμο να βγει στη Μεσόγειο, ώστε τις επόμενες ημέρες -όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται- να αρχίσει γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα ο διευθυντής της εταιρείας πετρελαίου της Τουρκίας, το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι στο λιμάνι Τάσουτζου και κάνει ετοιμασίες.

Το τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις έρευνες μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς σε ποια περιοχή θα επιχειρήσει, γεγονός που δεν αποκλείει για μια ακόμα φορά η Τουρκία να προχωρήσει σε προκλητικές ενέργειες τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

Ενοχλημένη η Αγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα, ενοχλημένη από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, έκανε λόγο για «μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» της Αθήνας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών», προσθέτοντας ότι «αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Και υποστήριξε πως «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους».

Μάλιστα, δεν δίστασε να κατηγορήσει, κατά την πάγια τακτική της χώρας του, την Ελλάδα, λέγοντας ότι «πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν».

«Ο λόγος για αυτό», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Η απάντηση της Αθήνας

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ξεκαθάρισε ότι «η Τουρκία για μια ακόμα φορά διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα προκειμένου να στηρίξει τις μονομερείς και αβάσιμες αιτιάσεις της».
Όπως τόνισε,«η  τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές Μνημόνιο Κατανόησης, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς κανόνες με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως «τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα».

«Η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με την Αίγυπτο εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς και της Αιγύπτου» τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, καταλήγοντας πως η Ελλάδα απορρίπτει «στο σύνολο τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Τους χαλάει τα σχέδια

Σημειώνεται πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την έρευνα και διάσωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Αμυνας έρχεται να απαντήσει, και  στη μονομερή επέκταση του εύρους της περιοχής έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας το 2020 στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», ενώ θεωρείται και μια κίνηση που αποσκοπεί στην ενίσχυση των ελληνικών θέσεων απέναντι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

Και δη σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης που η Τουρκία επιχειρεί πάγια να εργαλειοποιήσει. Σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία που υπεγράφη χθες οριοθετούνται διμερώς, όπως δηλαδή προβλέπεται στη σχετική Διεθνή Σύμβαση του 1979, οι περιοχές ευθύνης τους στα περιστατικά Ερευνας και Διάσωσης, στις περιοχές εκείνες που συμπίπτουν με τα FIR Αθηνών και Καΐρου. Βάσει αυτής προβλέπεται η κοινή δράση των δύο πλευρών στις εκατέρωθεν οριοθετημένες περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!