Τα τουρκικά πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία αντέδρασαν αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το echedoros-a.gr.
Τα τουρκικά κόμματα της Β. Μακεδονίας
Σε γραπτή δήλωση του, το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), επισήμανε ότι «Τα αποτελέσματα φέρουν τα σημάδια μιας πλήρους ασυνέπειας και πολιτικής χειραγώγησης. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα μας και ο λαός μας να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».
Στη δήλωση τονίζεται ότι το γεγονός πως ο συνολικός τουρκικός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 5.484 άτομα μέσα σε 19 χρόνια σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σωστά.
Επίσης, το Τουρκικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (TMBH), σημείωσε ότι η απογραφή δεν ήταν «ούτε επιτυχημένη ούτε ευρωπαϊκή».
Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι επρόκειτο για επιχείρηση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά και «η εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας έχει κλονιστεί πλήρως».
Το TMBH απαιτεί η τουρκική γλώσσα και το αλφάβητο να αναγνωριστούν επίσημα, παράλληλα με τα «μακεδονικά», τουλάχιστον σε δήμους όπου ο τουρκικός πληθυσμός φέρεται να υπερβαίνει το 20% του συνολικού πληθυσμού.
Και ο τρίτος πολιτικός φορέας, το Τουρκικό Κόμμα Δράσης (THP), αντέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού, ζητώντας τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δολνενίου, Ντεμπάρ, Ράντοβιτς και Βαλάντοβο, και υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός πληθυσμός έχει αυξηθεί.
Το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού των Τούρκων
Επίσης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε γραπτή δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου Συντονισμού των Τούρκων της «Μακεδονίας», μέλη του οποίου είναι όλες οι τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Βόρεια Μακεδονία, τουρκικά πολιτικά κόμματα, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί και ηγέτες της κοινής γνώμης από το τουρκικό έθνος, τονίζεται ότι οι αριθμοί και τα ποσοστά για τους Τούρκους στην απογραφή κρίνονται ως μη ρεαλιστικά, τα αποτελέσματά της δεν αναγνωρίζονται και χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτα.
Στη δήλωση επισημαίνεται επίσης ότι εκφράστηκαν επανειλημμένα οι ελλείψεις στην απογραφή, οι παραβιάσεις των συνταγματικών δικαιωμάτων και του απογραφικού νόμου και η δυσαρέσκεια για τη μεθοδολογία της.
«Τα δικαιώματα των Τούρκων, ενός από τους ισότιμους και ιδρυτικούς λαούς της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν παραβιαστεί» τονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού των Τούρκων της «Μακεδονίας», προσθέτοντας ότι δεν κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα, ο νόμος, η ισότητα και η διαφάνεια, με αποτέλεσμα να κλονιστεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της χώρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, δήλωσε: «Στηρίζουμε τα θεμιτά αιτήματα της τουρκικής κοινότητας, που είναι ένας από τους ισότιμους και ιδρυτικούς λαούς της Βόρειας Μακεδονίας και αγωνίζεται για την ευημερία και ανάπτυξη αυτής της χώρας, για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της».