Πώς να τον «αγγίξει» άλλωστε όταν ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία για σχεδόν δύο χρόνια και το νέος έτος ξεκινάει με ελάχιστες πιθανότητες για τον τερματισμό του. Αυτό φρόντισε να το ξεκαθαρίσει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραχωρώντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους, διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν αλλάξει οι στόχοι της ρωσικής πολεμικής εκστρατείας στην Ουκρανία και η ειρήνη θα επέλθει μόνο όταν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Πάντως μια ανάταση ήρθε σίγουρα στο Κίεβο μετά την χθεσινή ιστορική συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών που άνοιξαν τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, παρά την διαφωνία της Ουγγαρίας.

Εδώ κρίσιμος στάθηκε ο ρόλος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος σκέφτηκε ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος απειλούσε εδώ και εβδομάδες ότι θα εκτροχιάσει την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας, θα έπρεπε να βγει από την αίθουσα κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας προκειμένου να «περάσει» η συμφωνία. Έτσι και έγινε, με τον Σολτς να έχει την δική στιγμή α λα Μέρκελ, όπως σχολιάζει το Politico.

«V for victory», απάντησε ο Ζελένσκι χαιρετίζοντας την απόφαση της συνόδου κορυφής. Ωστόσο, η χαρά δεν κράτησε πολύ γιατί λίγο αργότερα ο Όρμπαν μπλόκαρε το νέο ευρωπαϊκό πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να λάβει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν είναι μέρος της. Πάντως άλλοι ηγέτες έχουν διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την απαιτούμενη βοήθεια εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, εάν η Ουγγαρία συνεχίσει αυτή της την στάση.

Όπως και να έχει όμως, το βέτο της Ουγγαρίας έρχεται σε δύσκολη στιγμή για τον Ζελένσκι, αφού η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη ενώ η αμερικανική βοήθεια 60 δισ. δολαρίων που ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να εγκριθεί από το Κογκρέσο παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, λόγω των επιφυλάξεων Ρεπουμπλικανών.

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά προβλήματα που απασχολούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας. Παράλληλα, όπως συνοψίζει το  Newsweek, αντιμετωπίζει:

Τη μάχη για τον έλεγχο της Αβντιβκά

Η Ουκρανία έχει προσπαθήσει πολύ να απωθήσει τις προσπάθειες της Ρωσίας να περικυκλώσει την πόλη Αβντιβκά του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Όμως η Μόσχα πλησιάζει όλο και περισσότερο τον βιομηχανικό οικισμό. Η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην πόλη στις 10 Οκτωβρίου.

Από τότε έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο σφοδρές και αιματηρές μάχες του πολέμου μέχρι στιγμής, με τη Ρωσία να είναι αρκετά επίμονη στις προσπάθειές της και σταδιακά καταφέρνει να σημειώσει κέρδη.

Την Τετάρτη μάλιστα τα στρατεύματα της Μόσχας προέλασαν νοτιοανατολικά του Στεπόβε – ένα χωριό λίγο λιγότερο από δύο μίλια βορειοδυτικά της Αβντιβκά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Οι δυτικές εκτιμήσεις αρχικά ήταν συντριπτικά θετικές υπέρ της Ουκρανίας, αλλά η Ρωσία κατάφερε να αλλάξει τις εκτιμήσεις με την αργή, επώδυνη και με μεγάλες απώλειες πρόοδό της γύρω από την πόλη.

Την έλλειψη πυρομαχικών και προμηθειών

Ο πόλεμος δεν εξαφάνισε τις προμήθειες μόνο της Ουκρανίας, αλλά και των συμμάχων της. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι τα αποθέματα εξαντλούνται, αλλά η Ουκρανία εξαρτάται πλέον από τους δυτικούς υποστηρικτές της για μεγάλο μέρος των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί καθημερινά στις μάχες της.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου ότι η ΕΕ είτε είχε παραδώσει είτε θα παραδώσει συνολικά 480.000 φυσίγγια πυρομαχικών στην Ουκρανία, με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξάνουν την παραγωγή πυρομαχικών τους.

Ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε στις αρχές Οκτωβρίου ότι «ο πάτος του βαρελιού είναι πλέον ορατός» για τα αποθέματα πυρομαχικών της συμμαχίας.

Ως αποτέλεσμα η Ουκρανία κάνει οικονομία στη χρήση των διαθέσιμων προμηθειών, γεγονός που περιορίζει τις δυνάμεις της στο πεδίο. Αυτή η έλλειψη σε οβίδες και πυρομαχικά είναι εμφανής στην Αβντιβκά.

Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα εάν το Κίεβο χάσει την στήριξη των δυτικών του συμμάχων, όπως έχει προαναφερθεί. Η στήριξη των ΗΠΑ, που είναι «στον αέρα», είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της στρατιωτικής της προσπάθειας, έχοντας διαθέσει πάνω από 44 δισ. δολάρια σε βοήθεια από την έναρξη του πολέμου.

Τα ατελείωτα κύματα των drones Shahed της Ρωσίας

Πέρα από τις μάχες στην πρώτη γραμμή, η Ουκρανία πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τους ουρανούς της, καθώς αντιμετωπίζει ένα ευρέως αναμενόμενο μπαράζ ρωσικών πυραύλων και drones-καμικάζι Shahed.

Η Ρωσία εξαπέλυσε 42 επιθέσεις με τα ιρανικά drone Shahed στην Ουκρανία από τις 7 μ.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη, ανακοίνωσε την Πέμπτη η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας. Μόνο ένα από τα Shaheds κατάφερε να περάσει την αεράμυνα της χώρας, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε 75 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed μέσα σε μια νύχτα, σύμφωνα με την Ουκρανία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επίθεση με Shahed στη διάρκεια του πολέμου.

Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης 10 βαλλιστικούς πυραύλους στο Κίεβο τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Τα πλήγματα αυξάνουν τις ανάγκες αεράμυνας της Ουκρανίας, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως συνέβη και πέρυσι, η Ρωσία προτιμάει να ενισχύσει τις επιθέσεις τους χειμερινούς μήνες, στοχεύοντας τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και ασκώντας πίεση στους πολίτες της που μένουν στο κρύο.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη  [email protected]