Να πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής φέτος, μέσω τηλεδιάσκεψης, συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.
Η είδηση αποτελεί το πρώτο σημάδι βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των χωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ.
Η τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον ανώτερο αξιωματούχο της Κίνας για την εξωτερική πολιτική, Γιανγκ Τζιέτσι. Οι δύο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία στη Ζυρίχη την Τετάρτη για να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών.
Μπάιντεν και Τζινπίνγκ έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικώς δύο φορές νωρίτερα φέτος.
«Από τη σημερινή συνάντηση έχουμε μια καταρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση μιας διμερούς συνάντησης μεταξύ των ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση Σάλιβαν και Γιανγκ που διήρκησε έξι ώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, υπήρξε μια πιο παραγωγική συνδιαλλαγή από ό, τι στις προηγούμενες συναντήσεις υψηλού επιπέδου. «Η σημερινή μέρα αφορούσε πραγματικά ένα γνήσιο πέρα δώθε, το οποίο ήταν πολύ ευπρόσδεκτο – ένας διαφορετικός τόνος από τον Άνκορεϊτζ, ένα διαφορετικό είδος αίσθησης στην ικανότητα να πηγαίνεις μπρος -πίσω από ό, τι στο Άνκορεϊτζ», είπε ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ζυρίχης σηματοδότησε «απόψυξη» στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά είπε ότι η συνάντηση σηματοδοτεί ένα «ουσιαστικό και εποικοδομητικό» βήμα. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Σάλιβαν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για μια σειρά ζητημάτων, όπως η καταστολή του φιλοδημοκρατικού κινήματος στο Χονγκ Κονγκ, η δίωξη των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ και η κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν.
Οι εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου συνέχισαν να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία της Ταϊβάν ότι σχεδόν 150 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη επιχειρούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο κοντά στη νήσο για τέσσερις μέρες.
naftemporiki.gr