26.1 C
Nicosia
Σάββατο 14 Σεπτέμβριος 2024 | 23:28

Σφοδρές μάχες και εκτεταμένοι βομβαρδισμοί στη μάχη για το Ντόνετσκ, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι

Τα ρωσικά στρατεύματα εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες υποστηριζόμενες από εκτεταμένα πυρά πυροβολικού καθώς εξαπολύουν μεγάλη επίθεση στην περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, μια ημέρα αφότου η Μόσχα κήρυξε τη νίκη στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ αποτελούν το Ντονμπάς, το βιομηχανοποιημένο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που έχει δει τη μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη εδώ και γενιές. Η Ρωσία λέει ότι θέλει να αφαιρέσει τον έλεγχο ολόκληρου του Ντονμπάς από την Ουκρανία για λογαριασμό των αυτονομιστών που στηρίζονται από τη Μόσχα στις δύο αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες.

Αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κυριακή το Lysychansk, το τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στο Λουχάνσκ, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν τώρα από τη Μόσχα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της ειδικά στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Καραματόρσκ στο Ντόνετσκ.

Υπήρξαν σφοδρές μάχες στην άκρη της περιοχής του Λουχάνσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης της Σέρχι Γκαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση, λέγοντας ότι ρωσικές δυνάμεις τακτικού στρατού και εφεδρειών είχαν σταλεί εκεί σε μια προφανή προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό Σίβερσκι Ντόνετς.

«Υποφέρουν πολύ μεγάλες απώλειες», είπε ο Γκαϊντάι.

“Μερικά τάγματα έχουν μεταφερθεί εκεί για να συμπληρώσουν τους αριθμούς που χρειάζονται…Δεν παίρνουν όλους τους τραυματίες τους μαζί τους. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα μέχρι να σκάσουν, όπως και τα νεκροτομεία”.

“Υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός βομβαρδισμών και στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ. Βομβαρδίζουν τα πάντα στο πέρασμά τους”.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα σχόλιά του.

Την Τρίτη, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν μια αγορά και μια κατοικημένη περιοχή στο Σλόβιανσκ, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας επτά, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είδε κίτρινο καπνό να αναβλύζει από ένα κατάστημα προμηθειών αυτοκινήτων και φλόγες να τυλίγουν σειρές από πάγκους της αγοράς καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κυριλένκο, δήλωσε ότι το Σλοβιάνσκ και το κοντινό Κραματόρσκ υπέστησαν σφοδρό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος χωρίς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Ντόνετσκ».

Στο μεταξύ, η Μόσχα ενίσχυσε την πολεμική της ρητορική με τον ομιλητή της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν να λέει ότι η Ουκρανία έχει γίνει «τρομοκρατικό κράτος».

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Κάτω Βουλής του κοινοβουλίου πρότειναν ότι η Ρωσία μπορεί να επεκτείνει τους δηλωμένους πολεμικούς της στόχους πέρα ​​από το Ντονμπάς, έχοντας εγκαταλείψει τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα Κίεβο και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Χάρκοβο μπροστά στη λυσσαλέα αντίσταση στις αρχές της σύγκρουσης.

Σε μια άλλη ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο, η Δούμα ψήφισε δύο νομοσχέδια στην πρώτη ανάγνωση που επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υποχρεώσει τις εταιρείες να προμηθεύουν τον στρατό και να κάνει το προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες για να υποστηρίξει την εισβολή.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε στον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας ότι πιστεύει ότι ο στρατός της Ουκρανίας θα μπορούσε να ανακαταλάβει εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα η Ρωσία.

Ο Τζόνσον ενημέρωσε τον Ζελένσκι για τις πιο πρόσφατες παραδόσεις βρετανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 10 αυτοκινούμενων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, που θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε εκπρόσωπος.

Από την εισβολή της Ρωσίας έχουν σκοτωθεί χιλιάδες, έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια και έχουν ισοπεδωθεί πόλεις, ιδιαίτερα σε ρωσόφωνες περιοχές στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της Ουκρανίας. Αυθήθηκαν επίσης οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και έχουν προκληθεί φόβοι πείνας στις φτωχότερες χώρες, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο κύριοι παραγωγοί σιτηρών.

Η Ουκρανία ζήτησε από την Τουρκία να βοηθήσει στην έρευνα τριών πλοίων με ρωσική σημαία στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κιέβου να διερευνήσει αυτό που λέει ότι είναι η κλοπή σιτηρών από ρωσικά κατεχόμενα εδάφη, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα. Η Ρωσία αρνείται ότι έκλεψε ουκρανικά σιτηρά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: Θα παρουσιάσω στον Μπάιντεν το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σήμερα ότι κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο θα του παρουσιάσει...

Ρωσία: Προειδοποιήσεις προς το ΝΑΤΟ, αν επιτραπούν στην Ουκρανία τα πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε ρωσικό έδαφος

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, σχετικά με τις συνέπειες αν επιτραπεί στην Ρωσία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας...

Γεραπετρίτης: «Καμία υποχώρηση στις τουρκικές αξιώσεις» – Τι απάντησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα τουρκικά σχολικά βιβλία

Η Ελλάδα επιδιώκει «μια γειτονιά ειρήνης και όχι μια γειτονιά με το δάχτυλο στη σκανδάλη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτηςαναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,...

Ευλογιά πιθήκων: Πρώτο εμβόλιο κατά του mpox – Η απόφαση του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε το εμβόλιο MVA-BN ως το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς πιθήκων (mpox) που θα προστεθεί στη λίστα προεπιλογών...

Ρωσία: Αυξήθηκε στο 19% το βασικό επιτόκιο

Κατά 100 μονάδες βάσης, στο 19%, αύξησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας το επιτόκιο αναφοράς, με φόντο τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Αναλυτές που επικαλείται το...

Δένδιας: Τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, το Καστελόριζο είναι στρατηγικός κρίκος

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας,από το Καστελλόριζο την ημέρα που ξεκίνησε η διδασκαλία για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!