Ο Γερμανός Καγκελάριος μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ μετέβη στην Κάιρο για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Μετά τη συνάντηση ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπήρξε κάποια κινητικότητα» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουν να ανοίξουν συνοριακά περάσματα.
Όπως γράφει το περιοδικό Spiegel, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εμφανίστηκε σαφώς πιο απαισιόδοξος. «Η ιδέα της εκδίωξης ανθρώπων από τη Γάζα στην Αίγυπτο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί και προειδοποιούμε για τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίσι, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η χερσόνησος του Σινά θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως βάση από την οποία Παλαιστίνιοι μαχητές θα εξαπολύουν επιθέσεις στο Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι αν πρόκειται να εκτοπιστούν Παλαιστίνιοι, «τότε υπάρχει η έρημος Negev».
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει τις «εσκεμμένες πρακτικές» κατά αμάχων στην αποκλεισμένη από το Ισραήλ Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχουν στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις, που μπορεί να τεθούν εκτός ελέγχου, για αυτό και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν προοπτικές επίλυσης της διένεξης.
Ωστόσο ο Καγκελάριος Σολτς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πέρασμα στη Ράφα μπορεί να ανοίξει σύντομα, λέγοντας ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και πολλών άλλων σίγουρα έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι οι οργανώσεις παροχής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών θεωρούν ότι μπορούν να διασφαλίσουν την παροχή βοήθειας, χωρίς αυτή να πέσει σε λάθος χέρια. Για τον Γερμανό Καγκελάριο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία δεν θέλουν να δεχτούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες, τόνισε πάντως ότι θα πρέπει να καταστήσουν εφικτή την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, κάτι με το οποίο έχουν εμπειρία οι διεθνείς οργανώσεις.
Ο Καγκελάριος Σολτς και ο Πρόεδρος Σίσι συζήτησαν επίσης και το θέμα των ομήρων που έχουν απαχθεί από τη Χαμάς, με τον Καγκελάριο να τονίζει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωσή τους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιτελεί ανθρωπιστικό έργο στη Γάζα και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για την προσπάθεια αποκλιμάκωσης αλλά και διαμεσολάβησης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.