Οι επιθέσεις του στρατού της Ρωσίας σε Χάρκοβο και Κίεβο συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύκτας την ίδια ώρα που και στο διπλωματικό επίπεδο γίνονται διάφορες προσπάθειες για ειρήνη. Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας εντείνονται.
Κατάσταση στο έδαφος
Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στο Χάρκοβο ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.
Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook. Η Κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.
Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στο Χάρκοβο και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.
Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες κατέγραψαν μια τεράστια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, να εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.
Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.
Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα. “Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης”, δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. “Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη”, συμπλήρωσε.
Ζητά περαιτέρω κυρώσεις ο Ζελένσκι- δεν λάβαμε αυτό που θέλαμε στις συνομιλίες
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα “τα λιμάνια” και όλα “τα αεροδρόμια του κόσμου” σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
“Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος” της Ρωσίας “σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου”, είπε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να “εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό” του εναέριου χώρου της Ουκρανίας “για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα” της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε χθες.
Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.
“Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής”, δήλωσε. “Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση” στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας “μην χάνετε τον χρόνο σας”.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, το Κίεβο “δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε” στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε “αντιπροτάσεις” στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου “να τερματιστεί ο πόλεμος”.
Υποσχέθηκε περαιτέρω βοήθεια ο Μπλίνκεν
Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ανέφερε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στη χώρα του, που υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων.
Κατά τη διάρκεια “τηλεφωνικής συνδιάλεξής μας, ο Υπουργός Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραμένει ακλόνητη”, ανέφερε ο κ. Κουλέμπα μέσω Twitter.
“Υπογράμμισα ότι η Ουκρανία επιθυμεί διακαώς την ειρήνη, αλλά όσο βρισκόμαστε υπό επίθεση από τη Ρωσία χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και όπλα. Ο υπουργός με διαβεβαίωσε και για τα δύο. Συντονίσαμε περαιτέρω μέτρα” των δύο κρατών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.
Τηλεδιάσκεψη Μπάϊντεν
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία συζήτησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και πολλοί ξένοι ηγέτες σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, συζητήθηκαν μέτρα που θα είχαν “σοβαρές επιπτώσεις” για τη Ρωσία, καθώς και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένων όσων σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας.
Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ενότητα και τη δέσμευσή τους στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Υπογράμμισαν πως ήταν άνευ προηγουμένου το πακέτο των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκε ως αποτέλεσμα της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας.
Επανέλαβαν την έκκλησή τους στη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο, να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν και με την Ουκρανία για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.
Σε μια άλλη εξέλιξη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά όπλων μέσω του εδάφους της, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της αποφάσισαν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
“Δεν θα δώσουμε άδεια για τη μεταφορά φονικών όπλων μέσω του ουγγρικού εδάφους” ανέφερε στο Facebook ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.
Η απόφαση αυτή ελήφθη για την ασφάλεια των Ούγγρων πολιτών, τόσο εντός της χώρας όσο και εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε.
Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ έκρινε χθες Δευτέρα ότι η Κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα όφειλε να βάλει στο στόχαστρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, επιβάλλοντας κυρώσεις, και ταυτόχρονα να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ.
Κυρώσεις κατά Ρωσίας
Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνησή του θα απαγορεύσει “κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου” από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι πρόκειται για “βιομηχανία από την οποία ο Πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν και οι ολιγάρχες του έχουν προσποριστεί μεγάλα κέρδη”.
“Ο τομέας αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων του ρωσικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Μολονότι ο Καναδάς δεν εισήγαγε παρά πολύ περιορισμένες ποσότητες τα τελευταία χρόνια, το μέτρο αυτό στέλνει ισχυρό μήνυμα”, συνέχισε ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Meta Platforms, ιδιοκτήτρια του Facebook, θα περιορίσει την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις Νικ Κλεγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εταιρεία είχε δεχθεί αιτήματα από αρκετές κυβερνήσεις και την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα σε σχέση με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης στις πλατφόρμες της.
Η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.
Η Mastercard ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ρυθμιστικούς φορείς το προσεχές διάστημα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. Υποσχέθηκε επίσης να δωρίσει 2 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.
Εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Μόσχας
Ευρωπαίοι τουρίστες μπλοκαρισμένοι, που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς βίζα, αλλοδαποί φοιτητές ή Ρώσοι που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους, για δουλειές ή για διακοπές: εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, πολλοί επιβάτες στο αεροδρόμιο της Μόσχας αντιμετωπίζουν μια σπαζοκεφαλιά, προσπαθώντας να βρουν μια λύση.
Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απαγορεύει τις πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες 36 χωρών, σε αντίποινα για το κλείσιμο του εναερίου χώρου πολλών κρατών για τα ρωσικά αεροπλάνα, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μεταξύ αυτών των χωρών είναι όλα τα μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς. Πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, είχαν προειδοποιήσει τους πολίτες τους να φύγουν χωρίς καθυστέρηση από τη Ρωσία, για να μην αποκλειστούν εκεί.