30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 4 Οκτώβριος 2024 | 17:51

Συνεχίζεται η προέλαση των Ταλιμπάν – Κατέφθασαν τα αμερικανικά στρατεύματα

Μαχητές Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της ανατολικής αφγανικής επαρχίας Πακτίκα, Σαράνα, χωρίς μάχη, δήλωσαν σήμερα τρεις ντόπιοι πολιτικοί.

Οι μαχητές κατέλαβαν σημαντικά κυβερνητικά γραφεία περιλαμβανομένου του γραφείου του κυβερνήτη, του αρχηγείου της αστυνομίας, της διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών και της φυλακής της πόλης, δήλωσαν στο Γερμανική Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) οι επαρχιακοί σύμβουλοι Αφσάρ Χαν Σουλίμαν Χαΐλ και Μπαχτιάρ Γκιουλ Χεμάτ και η βουλευτής Σουράγια Ακμπάρι.

Όπως είπαν, οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της Σαράνα χωρίς μάχη αφού το συμβούλιο των πρεσβυτέρων της επαρχίας μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο πλευρές προκειμένου να αποφευχθεί η “αιματοχυσία”.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κατέφυγαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Έφτασαν τα αμερικανικά στρατεύματα

Οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους στο Αφγανιστάν, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα θα φτάσουν και θα καταλάβουν και την πρωτεύουσα, Καμπούλ. Αμερικανικές δυνάμεις έχουν σπεύσει στην Καμπούλ προκειμένου να ενισχύσουν και να προφυλάξουν το έργο της απομάκρυνσης διπλωματών και προσωπικού, καθώς η Δύση απομακρύνει εσπευσμένα τους υπηκόους της.

Τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να φτάνουν στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και Αφγανών και των οικογενειών τους που εργάστηκαν για αυτούς, με τη σαρωτική επίθεση των Ταλιμπάν πλησιάζει όλο και περισσότερο στην Καμπούλ.

EPA/STRINGER

Οι διπλωμάτες και οι υπήκοοι πολλών δυτικών χωρών προσπαθούν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, με τους αντάρτες να βρίσκονται τώρα μόλις 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) μετά από μια δυναμική επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη πτώση των πρωτευουσών των επαρχιών.

Το Σάββατο, οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν πολυεπίπεδη επίθεση στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, μια μεγάλη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν, την υπερασπίζονται ισχυροί πρώην πολέμαρχοι, σύμφωνα με τον Μουνίρ Αχμάντ Φαρχάντ, εκπρόσωπο του επαρχιακού κυβερνήτη στην επαρχία Μπαλκ. Δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γκανί είχε πετάξει στην πόλη την Τετάρτη για να συγκεντρώσει τις άμυνές της, συναντώντας αρκετούς διοικητές πολιτοφυλακών που συμμάχησαν με την κυβέρνηση.

Θα εκφωνήσει τηλεοπτικό διάγγελμα, την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του του από τότε που οι Ταλιμπάν σημείωσαν σημαντικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, το Σάββατο.

Στην Καμπούλ, το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας έχει λάβει εντολή να αρχίσει να τεμαχίζει και να καίει ευαίσθητο υλικό, καθώς μονάδες από την προγραμματισμένη εκ νέου ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατευμάτων άρχισαν να φθάνουν για να εξασφαλίσουν το αεροδρόμιο και να επιβλέψουν τις εκκενώσεις. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι «τμήματα» ενός τάγματος βρίσκονται τώρα στην Καμπούλ, την εμπροσθοφυλακή τριών ταγμάτων πεζοναυτών και στρατού που οι ΗΠΑ έστελναν στην πόλη.

ΠΗΓΗ : naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian και ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δένδιας: Αλλάζει στους επόμενους 24 μήνες η στρατιωτική θητεία

«Η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της...

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή

Συνεδριάζει αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πλαίσιο των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Wyndham στις 11:00 π.μ. Τι αποφάσισε...

Συντριβή μαχητικού F-18 στην Ισπανία

Μαχητικό αεροσκάφος F-18 συνετρίβη κοντά στην πόλη Τερουέλ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία της χώρας. Συνεργεία διάσωσης έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή...

Με χτύπημα στις ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου απειλεί το Ιράν εάν δεχθεί επίθεση

Το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, δήλωσε την Παρασκευή το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, επικαλούμενο τον αναπληρωτή διοικητή...

To δείπνο της ΝΥ, τα επόμενα βήματα, το κεκτημένο του διαλόγου στο Cyprus Forum

Το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου μεταξύ του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ,...

Το πρώτο δημόσιο κήρυγμα Χαμενεΐ εδώ και 5 χρόνια: «Αν θέλει ο Θεός, θα καταστρέψουμε το Ισραήλ»

«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» διεμήνυσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στο μεγάλο τέμενος Μοσάλα, στο κέντρο της Τεχεράνης, πραγματοποιώντας μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!