17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:17

Συνάντηση Τρας-Κουλέμπα: Οι εγκληματίες πολέμου θα λογοδοτήσουν

«Δε θα ησυχάσουμε μέχρι αυτοί οι εγκληματίες πολέμου να προσαχθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας αναφερόμενη στις ρωσικές θηριωδίες που αποκαλύφθηκαν στα περίχωρα του Κιέβου.

Μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα μετά από συνάντηση που είχαν στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βαρσοβία το βράδυ της Δευτέρας.

Η κα Τρας είπε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η παραπομπή όσων ευθύνονται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Επανέλαβε δε ότι μετά από τα «αποτρόπαια εγκλήματα» που αποκαλύφθηκαν, η Ρωσία «δεν έχει καμία θέση» στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. «Το γεγονός είναι πως το να είμαστε σκληροί θα είναι η μόνη προσέγγιση που θα αποδώσει», συμπλήρωσε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Είπε στη συνέχεια ότι «ο Πούτιν έχει κλιμακώσει αυτόν τον πόλεμο και αυτή η προσέγγιση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι θα χάσει στην Ουκρανία και ότι θα δούμε μια πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και ενδυνάμωση της ουκρανικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σχολίασε ότι αν και είναι πολύ ξεκάθαρο ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφανθούν αν έχει συντελεστεί γενοκτονία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι.

Η κα Τρας τόνισε επίσης ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη στείλει τη ρωσική οικονομία 15 χρόνια πίσω και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση περί άρσης κυρώσεων όσο υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες στο ουκρανικό έδαφος. «Πρέπει να δούμε τον Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματά του. Πρέπει να δούμε την πλήρη εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας να αποκαθίσταται.  Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο να ξαναχτίσουμε την Ουκρανία και χρειαζόμαστε να αποδοθεί δικαιοσύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», πρόσθεσε.

Προανήγγειλε δε ένα «σκληρό νέο κύμα κυρώσεων» από τη βρετανική κυβέρνηση, αναφερόμενη παράλληλα στην ανάγκη  απαγόρευσης πλεύσης ρωσικών πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια, απαγόρευσης πρόσβασης όλων των ρωσικών τραπεζών στο διεθνές σύστημα SWIFT και παρεμπόδισης πώλησης ρωσικού χρυσού από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Προανήγγειλε  επίσης την άσκηση πίεσης προς τους εταίρους την προσεχή σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του G7 να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της δυτικής εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια. Την ίδια πίεση αναμένεται να ασκήσει προς τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζόνσον όταν τον υποδεχθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ στο τέλος της εβδομάδας.

Ο κ. Κουλέμπα από την πλευρά του κάλεσε όσους ομολόγους του σκέφτονται να αντιταχθούν σε ένα τέτοιο εμπάργκο κατά των ρωσικών υδρογονανθράκων να επισκεφθούν του μαζικούς τάφους αμάχων στη χώρα του. Όπως τόνισε, τα «ημίμετρα» δεν είναι πλέον αρκετά.

Εκτίμησε ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν στην Μπούκα είναι μόνο «η κορυφή του παγόβουνου» και πως «δίχως υπερβολή και με μεγάλη θλίψη» η κατάσταση  στη Μαριούπολη είναι «πολύ χειρότερη» από ό,τι έχουμε δει στις περιοχές γύρω από το Κίεβο.

Μιλώντας στην εκπομπή Hardtalk του BBC, εξάλλου, ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η σφαγή στην Μπούκα «αλλάζει το παιχνίδι» ως προς τη στήριξη που η Δύση είναι διατεθειμένη να προσφέρει στη χώρα του. «Θα αφαιρέσει κάθε είδους δισταγμό στη Δύση να παράσχει στην Ουκρανία όλα τα απαραίτητα όπλα για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε.

Εξήγησε ότι αυτή η πρόσθετη οπλική βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει αεροσκάφη, άρματα μάχης, εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και τεθωρακισμένα οχήματα.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού είχε δηλώσει πως ο Μπόρις Τζόνσον είναι πρόθυμος να στείλει περισσότερο οπλισμό στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι οι εικόνες από την Μπούκα συνιστούν περαιτέρω αποδείξεις διάπραξης αυτών που μοιάζουν με εγκλήματα πολέμου από τον Πούτιν και το στρατό του.

Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε, εξάλλου, πακέτο 10 εκ. λιρών από το Λονδίνο για ενίσχυση του έργου οργανισμών στήριξης των θυμάτων σεξουαλικής βίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται ανώτερες κυβερνητικές  πηγές, το Λονδίνο εξετάζει πιθανή επιβολή κυρώσεων κατά αξιωματικών του ρωσικού στρατού που πολεμούν στην Ουκρανία, αλλά ακόμα και το πώς οι ίδιοι θα μπορούσαν να λογοδοτήσουν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του αρχισυντάκτη νομικών θεμάτων του BBC, η δίωξη για εγκλήματα πολέμου είναι πιο εύκολο να ασκηθεί κατά του στρατιώτη που τα διαπράττει παρά του ηγέτη που έδωσε τη διαταγή ή την ανοχή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!