Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, δήλωσαν χθες Δευτέρα διπλωμάτες στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η συνεδρίαση οργανώνεται κατόπιν αιτήματος έξι δυτικών κρατών -Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Εσθονία και Γαλλία-, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω βιντεοδιάσκεψης από το Χαρτούμ με δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Σουδάν, ο Γερμανός Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι αναμένει να κληθεί να εκθέσει τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σουδάν σήμερα στο ΣΑ. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα 15 κράτη μέλη θα δείξουν εκ νέου ενότητα, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις του Συμβουλίου τα τελευταία δυο χρόνια “λαμβάνονται υπόψη μάλλον σοβαρά” από τους παράγοντες στο Σουδάν.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, μέλη του ΣΑ σκοπεύουν να ζητήσουν να υιοθετηθεί κοινή ανακοίνωση. Το κείμενο δεν αναμένεται να φθάσει στη ρητή καταδίκη του πραξικοπήματος, στην οποία προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες πιθανόν θα περιοριστεί να εκφράσει απλά την ανησυχία του Συμβουλίου. Ο στόχος είναι να υιοθετηθεί από όλα τα μέλη, ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν θα το εγκρίνουν η Ρωσία και η Κίνα, διευκρίνισε διπλωμάτης.
Η Μόσχα χθες διαφοροποιήθηκε από τη γενική διεθνή κατακραυγή, κρίνοντας πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν “το λογικό αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης πολιτικής” που συνοδεύτηκε από “ευρεία ξένη ανάμιξη”, αψηφώντας την “απελπισία και την αξιοθρήνητη κατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού”.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διεθνείς αντιδράσεις, ο Φόλκερ Πέρτες κατέγραψε πως οι επικρίσεις είναι πιο σθεναρές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά πιο μετρημένες από γειτονικές χώρες, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της περιφέρειας.
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες και άλλοι 140 τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις εναντίον της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατό στο Σουδάν χθες Δευτέρα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, ο στρατηγός Aμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, διέλυσε χθες το μεικτό σώμα, αποτελούμενο από στρατιωτικούς και πολίτες, που είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη δημοκρατία μετά την ανατροπή του Ομαρ Ελ Μπασίρ έπειτα τον ξεσηκωμό του λαού το 2019. Ο στρατηγός Μπουρχάν επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υποσχέθηκε ότι θα οργανωθούν εκλογές το 2023 και ότι η εξουσία θα παραδοθεί στην εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση τότε.
Οργανώσεις και παρατάξεις που πρωτοστάτησαν στις μαζικές κινητοποιήσεις πριν από δύο και πλέον χρόνια κάλεσαν τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να συνεχίσουν τις ενέργειες πολιτικής ανυπακοής.