Ο αριστερός ηγέτης της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα συναντήσει τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα και στην ατζέντα βρίσκεται η ενίσχυση του εμπορίου, η διεθνής διαμεσολάβηση για την Ουκρανία και ο νέος ρόλος της χώρας της Λατινικής Αμερικής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
Μετά από μια περίοδο απομόνωσης υπό τον ακροδεξιό προκάτοχό του, Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Λούλα δεν θέλει να χάσει χρόνο και επιδιώκει ανανέωση των δεσμών με τους συμμάχους. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας.
«Η επίσκεψη του Λούλα είναι ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι θέλει έναν διμερή διάλογο υψηλού επιπέδου και μια εμβάθυνση αυτής της σχέσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εβάντρο Μενέζες ντε Καρβάλιο, ειδικός για θέματα Κίνας στο Ίδρυμα Getulio Vargas.
Σύμφωνα με δήλωση της Προεδρίας, ο Λούλα βλέπει την Κίνα ως «σημαντικό σύμμαχο» της δικής του πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μιας ομάδας χωρών που επιδιώκουν μια ειρηνευτική συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.
Ο προκάτοχός του Μπολσονάρου επισκέφθηκε επίσης την Κίνα, αλλά αυτή η σχέση επιδεινώθηκε αφού μαζί με τον τέως Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο για την πανδημία του Covid-19.
Η Βραζιλία ήταν ο κύριος προορισμός για τις κινεζικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική μεταξύ 2007 και 2020, σύμφωνα με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Βραζιλίας-Κίνας, αξίας 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στο Πεκίνο, ο Λούλα θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης.
Θα μεταβεί επίσης και στη Σαγκάη όπου η πολιτική σύμμαχός του Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία τον διαδέχθηκε ως Πρόεδρος το 2011, πρόκειται να αναλάβει επικεφαλής της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, γνωστής και ως τράπεζα BRICS.