14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 18:57

Στην ανάγκη υπαναχώρησης της ΕΕ για επίτευξη συμφωνίας επί της μελλοντικής σχέσης επιμένει το Λονδίνο

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η προσεχής Κυριακή μπορεί πράγματι να σημάνει το άκαρπο τέλος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ επί μιας συμφωνίας για τη διμερή εμπορική σχέση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου.

«Εξαρτάται από τις κινήσεις της ΕΕ. Αν η ΕΕ κινηθεί ουσιαστικά και για την ακρίβεια κάνουμε λίγες διορθώσεις, ίσως να είναι διαφορετικά. Αλλά νομίζω ότι χωρίς κίνηση στους δύο, τρεις τομείς που περιέγραψα, νομίζω τότε θα είναι ένα σημείο οριστικού τέλους. Και αυτός ασφαλώς είναι ο τρόπος με τον οποίο το προσεγγίζει η βρετανική πλευρά», είπε στο Sky News το πρωί ο κ. Ράαμπ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισαν κατά το δείπνο που είχαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη να συνεχιστούν μεν οι συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων αλλά με προθεσμία για μια κατάληξη έως την Κυριακή.

Αμφότεροι σημείωσαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μεγάλα κενά» μεταξύ των δύο πλευρών, τα οποία εντοπίζονται στο λεγόμενο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, στα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα και στο μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Ο κ. Ράαμπ προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση από τη βρετανική κυβέρνηση σε αυτά τα θέματα. «Δε θα αφήσουμε πέτρα που δε θα σηκώσουμε, θα θέλαμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, αλλά δεν πρόκειται να θυσιάσουμε τα βασικά σημεία της δημοκρατικής αρχής στο θέμα της αλιείας ή του ελέγχου των νόμων μας καθώς φεύγουμε από τη μεταβατική περίοδο.

»Νομίζω ότι είναι σημαντικό αυτό να αναγνωριστεί από την πλευρά της ΕΕ και αν το κάνουν, νομίζω ότι η προοπτική για μια συμφωνία είναι ακόμα εκεί», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Λίγο πριν από τη μετάβασή του στις Βρυξέλλες χθες ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει ότι κανένας Βρετανός Πρωθυπουργός δε θα έπρεπε να αποδεχθεί τους όρους που θέτει η ΕΕ.

Είχε επισημάνει ότι κατά την άποψη του Λονδίνου οι Βρυξέλλες θέλουν να έχουν το δικαίωμα αυτόματης τιμωρίας της Βρετανίας σε περίπτωση που δε συμμορφώνεται στο μέλλον με νέους κοινοτικούς νόμους σε μια σειρά τομέων που άπτονται του ανταγωνισμού, καθώς και να διατηρήσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα κατά τρόπο που δεν αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κυρίαρχο παράκτιο κράτος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βρετανία κατηγόρησαν τον Πρωθυπουργό Τζόνσον για «αθέτηση υποσχέσεων» αναφορικά με τη επίτευξη ενός ομαλού Brexit και για «αποτυχημένη διπλωματία και ηγεσία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!