7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 21:48

Ρωσία: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη» – Η ενημέρωση του Σοϊγκού στον Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε επίσημα τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μαριούπολη. Παρόλα αυτά, όπως ενημέρωσε ο Ρώσος υπουργός, Ουκρανοί στρατιώτες υπάρχουν ακόμα μέσα στο εργοστάσιο Azovstal.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Ρώσων, ο αριθμός τους είναι περίπου στις 2.000.

Ο Σοϊγκού είπε στον Πούτιν ότι 1.478 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ήδη παραδοθεί στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το τεράστιο εργοστάσιο.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν μπλοκάρει κάθε έξοδο από το εργοστάσιο. 

Τι έχει γίνει με τους αμάχους

Ο Σοϊγκού στην ενημέρωσή του στον Πούτιν αναφέρθηκε και στους αμάχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη Μαριούπολη έχουν ήδη διαφύγει 142.000 άμαχοι.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι ήρεμη αυτή τη στιγμή και, μάλιστα, επισήμανε ότι οι άμαχοι μπορούν τώρα να ξεκινήσουν να επιστρέφουν.

Τι ζήτησε ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Σοϊγκού ότι δεν χρειάζεται τα ρωσικά στρατεύματα να επιτεθούν στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά να επιτηρούν έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει «ούτε μύγα».

Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα το κρατήσουν περικυκλωμένο, περιμένοντας και τους υπόλοιπους στρατιώτες της Ουκρανίας να παραδοθούν.

Ο Πούτιν συνεχάρη τον Σοϊγκού για την επιτυχία της κατάληψης της πόλης. Μάλιστα, τόνισε ότι η Ρωσία εγγυάται τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που θα αποχωρήσουν από το εργοστάσιο Azovstal και επισήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα τους φερθούν με σεβασμό.

Περικυκλωμένο από παντού το Azovstal

Τι λέει το Κίεβο για τους αμάχους

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη – λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ.

Το είχε προαναγγείλει ο Καντίροφ

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, το Azovstal, θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είχε δηλώσει ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ.

Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος ο Ραμζάν Καντίροφ, που κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. 

«Το 80% του Λουγκάνσκ είναι στα χέρια Ρώσων»

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι ανέφερε πως μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!