Μέσα σε πέντε ημέρες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας και ο γενναίος λαός της έκαναν ήδη περισσότερα για να μεταμορφώσουν την πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας από ό,τι 30 χρόνια μεταψυχροπολεμικών Συνόδων, προσεγγίσεων, αντιπαραθέσεων, ‘επανεκκινήσεων” και κυρώσεων, σχολιάζει το CNN.
Το γεγονός ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας αψήφησε τον Πούτιν έχει κάνει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αισθανθούν ντροπή, αλλά και τις ανάγκασε να αποκόψουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να τη μετατρέψουν σε ένα κράτος – παρία. Έως τώρα σίγουρα δεν ήταν προετοιμασμένες για κάτι τέτοιο.
Υποσχόμενη όπλα και πολεμοφόδια στον Ζελένσκι, η Δύση φαίνεται να οδηγείται ολένα και περισσότερο σε έναν proxy πόλεμο με τη Μόσχα για την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ ούτε επωφελείται από τις αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες.
Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν επέβαλαν απλά κυρώσεις στον Πούτιν προσωπικά και στους στενούς συνεργάτες του. Έκοψαν την πρόσβαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας σε συναλλαγές δολαρίου και πέταξαν έξω από το ζωτικής σημασίας παγκόσμιο δίκτυο SWIFT τις μεγάλες ρωσικές τράπεζες. Στην πιο εντυπωσιακή έως τώρα μεταστροφή η Γερμανία, υπό τον νέο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δεσμεύθηκε να υπερβεί τους επίσημους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες και έστειλε αμυντικό υλικό στους Ουκρανούς. Πάγωσε δε τον Nord Stream 2 έναν αγωγό που θα έφερνε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στη Δυτικη Ευρώπη. Ακόμη και ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, άλλοτε προστατευόμενος του Πούτιν, συντάχθηκε με τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας. Ένας άλλος αυταρχικός ηγέτης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε άκρως θερμές σχέσεις με τον Πούτιν, κράτησε αποστάσεις και τελικά χαρακτήρισε πόλεμο την ρωσική εισβολή.
Και η Βρετανία ενώ επι χρόνια έκανε τα στραβά μάτια στο ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες στο Λονδίνο, τώρα διακηρύττει ότι «δεν υπάρχει κανένα μέρος για βρώμικο χρήμα στη Βρετανία». Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν και είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον «ιδιοφυή» Πούτιν, ένιωσε την υποχρέωση να επαινέσει τη γενναιότητα του Ζελένσκι, που κάποτε είχε προσπαθήσει να εκβιάσει σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που οδήγησε στην πρώτη πρόταση αποπομπής του.
Ο ηρωισμός του Ουκρανού προέδρου έχει επίσης αγγίζει ανθρώπους ανά τον κόσμο και έχει πυροδοτήσει μικρότερες χειρονομίες στήριξης. Η Φόρμουλα 1 και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου γύρισαν την πλάτη στη Ρωσία. Παραστάσεις ρωσικού μπαλέτου ακυρώθηκαν στη Βρετανία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ αποσύρουν τη ρωσική βότκα από τα ράφια τους.
Ελάχιστοι περίμεναν από τον Ζελένσκι, έναν πρώην κωμικό, να μεταμορφωθεί σε έναν ηγέτη, που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπό τις ακραίες σημερινές συνθήκες ο Ζελένσκι επιδεικνύει πίστη στις αξίες εκείνες που απαιτουνται για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι ένας από εμάς και τους θέλουμε μέσα» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.