7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 21:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι ο χρόνος με το μέρος του Πούτιν;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπληρώνει 100 μέρες, όμως το τέλος του μόνο ορατό δεν είναι. Ούτε ο νικητής. Οι μάχες συνεχίζονται, η Ρωσία εστιάζει στο Ντονμπάς και η Ουκρανία εξοπλίζεται συνεχώς από τις χώρες της Δύσης για να μπορεί να αμυνθεί. Όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε προς μια μακρά σύγκρουση φθοράς, η οποία εγκαινιάζει όμως άλλο ένα καθοριστικό παράγοντα στη δυναμική της μάχης: τον χρόνο.

Όσο περνά ο καιρός, οι ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές ευπάθειες, θα γίνουν τουλάχιστον εξίσου σημαντικές με τα αποτελέσματα στο πεδίο, αναφέρει το Bloomberg. Και δεδομένης της σοβαρότητας του αντίκτυπου του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία, η πλευρά που θα υποχωρήσει πρώτη μπορεί να είναι η πιο σημαντική και δύσκολη πρόβλεψη του πολέμου. Γιατί θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τον χρόνο, ο οποίος δεν έχει επιλέξει ακόμα πλευρά.

Φτάνει στην κορύφωσή της η δυτική βοήθεια;

Από τη μία η Ουκρανία, η οποία δέχεται τα πυρά, είναι οικονομικά κατεστραμμένη και αγωνίζεται, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, να ενσωματώσει μια σταθερή ροή νεοσύλλεκτων. Ένας βασικός κίνδυνος για την πορεία της στον πόλεμο αφορά τη διάρκεια της δημοσιονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης από το εξωτερικό.

Η Ρωσία, από την άλλη, αντιμετωπίζει με πολλούς τρόπους τα ακριβώς αντίθετα προβλήματα: προσπαθεί να συγκεντρώσει νέα στρατεύματα και δεν δέχεται νέες εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των εξαρτημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή και την αντικατάσταση κατευθυνόμενων πυραύλων και άλλων όπλων που χάνονται στο μέτωπο. Ως αποτέλεσμα, το πλεονέκτημα της Ρωσίας στη δύναμη πυρός φαίνεται ότι θα διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Στη μάχη αυτή με το χρόνο φαίνεται να ποντάρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στοιχηματίζοντας ότι η Ρωσία θα βγει κερδισμένη από τον πληθωρισμό τις ελλείψεις τροφίμων. Με ποιο τρόπο; Επηρεάζοντας την στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

«Η τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δείχνει ότι η θέση μας είναι σωστή και δικαιολογημένη», είπε ο Πούτιν σε μια ομιλία στα τέλη του περασμένου μήνα σε φόρουμ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. «Αυτές οι προηγμένες οικονομίες δεν είχαν δει τέτοιο πληθωρισμό τα τελευταία 40 χρόνια, η ανεργία αυξάνεται, οι αλυσίδες logistics σπάνε και οι παγκόσμιες κρίσεις αυξάνονται σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως τα τρόφιμα», είπε ο Πούτιν. «Αυτό δεν είναι αστείο».

Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιλησει το σκεπτικό του Ρώσου προέδρου, η Τατιάνα Στανόβαγια του R.Politik υποστήριξε ότι η στρατηγική του Πούτιν είναι η αναμονή. «Και είναι απολύτως βέβαιο ότι έχει πολύ χρόνο γιατί βλέπει ότι η Δύση σύντομα θα αντιμετωπίσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και η λαϊκή δυσαρέσκεια θα αυξηθεί», σημειώνει.

Αν και η Ρωσία είχε πέσει έξω αρχικά στην εκτίμησή της για την υποστήριξη του Κιέβου από τις δυτικές χώρες, φαίνεται ότι τώρα φτάνει σε μια κορύφωση η βοήθεια των ξένων χωρών. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θεωρείται ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τον περιορισμό της ζημίας στην αμερικανική οικονομία, παρά στην τιμωρία της Ρωσίας.  Την ίδια ώρα βλέπουμε ευρωπαϊκές φωνές να ζητούν κατάπαυση του πυρός, η Τουρκία περιπλέκει την κατάσταση με τις αντιρρήσεις της για τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, και ο Βίκτορ Όρμπαν πατάει συχνά «φρένο» στα ευρωπαϊκά σχέδια.

Ναι μεν, αλλά

Σε αυτό το σκηνικό, οι Ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι έχουν τουλάχιστον χρόνο για να επιτύχουν τους ελάχιστους στόχους του Πούτιν για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, δηλαδή την προσάρτηση όλων των επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Μεγάλο στήριγμα, για την ώρα, είναι η ρωσική οικονομία που φαίνεται πιο ανθεκτική στις κυρώσεις από το αναμενόμενο, με το ρούβλι να είναι ισχυρό, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υψηλά και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να σταθεροποιούνται. Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να αποφέρει στη Ρωσία έσοδα από εξαγωγές ενέργειας ύψους 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, δημιουργώντας ένα οικονομικό «μαξιλάρι» έναντι των κυρώσεων.

Αυτά τα στοιχεία δεν σημαίνουν ότι όλα πηγαίνουν καλά για την οικονομία της Ρωσίας, καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 3% τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αφού κατέγραψε ανάπτυξη 1,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί έως και 10% φέτος και ο πληθωρισμός έως και 23%. Ανέφερε δε τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την απόσυρση ξένων εταιρειών ως βασικούς μοχλούς για την  ύφεση που θα είναι τόσο «μετασχηματιστική» όσο και «διαρθρωτική».

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!