Στο Channel 4 θα διασταυρώσουν απόψε τα ξίφη τους οι πέντε εναπομείναντες διεκδικητές της ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας στη Βρετανία, στο πρώτο τηλεοπτικό debate που διοργανώνεται στο πλαίσιο της κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον.
Για μιάμιση ώρα από τις 7.30 το βράδυ ώρα Λονδίνου σε ερωτήσεις πολιτών και του συντονιστή δημοσιογράφου Κρίσναν Γκούρου-Μούρτι θα απαντούν οι Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Κέμι Μπέιντενοκ και Τομ Τούγκενχατ.
Ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Σούνακ κέρδισε την πρωτιά στη δεύτερη ψηφοφορία την μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών την Πέμπτη με 101 ψήφους. Ακολούθησε η πρώην Υπουργός Άμυνας κα Μόρντοντ με 83 ψήφους και έπειτα η νυν Υπουργός Εξωτερικών με 64. Η κα Μπέιντενοκ συγκέντρωσε 49 ψήφους και ο κ. Τούγκενχατ 32.
Την ερχόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν όσες ψηφοφορίες απαιτηθούν μέχρι να προκύψει το τελικό ζευγάρι των διεκδικητών, με τον νικητή και επόμενο Πρωθυπουργό να προκύπτει στις 5 Σεπτεμβρίου μέσα από ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.
Τα γραφεία στοιχημάτων το πρωί της Παρασκευής επιμένουν να θεωρούν φαβορί για την πρωθυπουργία την Πένυ Μόρντοντ, η οποία είναι η δημοφιλέστερη από τους υποψηφίους μεταξύ της βάσης του κόμματος.
Στη δεύτερη θέση των προγνωστικών η Λιζ Τρας έχει προσπεράσει τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος υπολείπεται σε δημοτικότητα μεταξύ των μελών των Τόρις που θα καθορίσουν εν τέλει τον νικητή.
Στο παρασκήνιο της κούρσας διαδοχής, εξάλλου, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες περί «σκοτεινών επιχειρήσεων» δυσφήμησης υποψηφίων από τα επιτελεία των υπολοίπων.
Ο κ. Σούνακ φέρεται να υφίσταται συνεχείς παρασκηνιακές επικοινωνιακές επιθέσεις από βουλευτές που πρόσκεινται στον Μπόρις Τζόνσον, οι οποίοι τον έχουν κατηγορήσει ότι «πρόδωσε» τον απερχόμενο Πρωθυπουργό με την παραίτησή του την προπερασμένη Τρίτη και με τη «σοσιαλιστική», όπως σχολιάζουν, φορολογική πολιτική του.
Πιστεύεται δε πως είναι σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή επικοινωνιακή επιχείρηση ανάδειξης «οποιοδήποτε πλην του Ρίσι» ως νικητή, με τον κ. Τζόνσον να θεωρείται πως στηρίζει τη Λιζ Τρας.
Τα περισσότερα πυρά δέχεται η κα Μόρντοντ, της οποίας η απρόσμενη δυναμική φέρεται να έχει θορυβήσει κυρίως την κα Τρας, που ήταν το αρχικό φαβορί μαζί με τον κ. Σούνακ.
Ο υποστηρικτής της κ. Τρας λόρδος Φροστ, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς για το Brexit, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Πένυ Μόρντοντ που εκείνη την περίοδο ήταν υφισταμένη του, ασκούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της. Είπε μεταξύ άλλων πως παρά το ότι είχε στηρίξει το Brexit απέφευγε να περνά δυναμικά τα μηνύματα που όφειλε προς την ΕΕ. Ο λόρδος Φροστ συνόψισε πως έχει «σοβαρές αμφιβολίες» για τις ηγετικές ικανότητες της κ. Μόρντοντ.
Η 49χρονη πολιτικός δέχεται πάντως κυρίως κριτική για τη φαινομενική αλλαγή στάσης στο θέμα των δικαιωμάτων των τρανς γυναικών. Ενώ θεωρείτο υποστηρίκτριά τους, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαδοχής έχει υιοθετήσει πιο αυστηρή θέση, κάτι που αποδίδεται από αντιπάλους της στην προσπάθεια να προσεταιριστεί στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Μάλιστα η Γενική Εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν, εκπρόσωπος της πιο δεξιάς πτέρυγας των Τόρις που αποκλείστηκε μετά από την ψηφοφορία της Πέμπτης και δήλωσε έπειτα στήριξη στη Λιζ Τρας, χρέωσε στην κα Μόρντοντ ότι είχε επιχειρήσει να αλλάξει τη διατύπωση σε σχετικό νομοσχέδιο από «έγκυες γυναίκες» σε «έγκυα πρόσωπα».
Η κα Τρας κατηγορείται από τα επιτελεία των υπολοίπων υποψηφίων, κυρίως της Πένυ Μόρντοντ, ότι υποκινεί τέτοιους είδους καταγγελίες. Οι μέχρι τώρα προεκλογικές της εμφανίσεις, εξάλλου, έχουν επικριθεί από αντιπάλους της ως «ξύλινες» ή «ρομποτικές».
Η κα Μπέιντενοκ κατηγορείται δε, κυρίως από υποστηρικτές της Λιζ Τρας, ότι παραμένοντας στην κούρσα διαδοχής διασπά τη δεξιά ψήφο, δημιουργώντας τον κίνδυνο να χάσει δυναμική η Υπουργός Εξωτερικών.