Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρουντού, στην πρώτη διμερή συνάντησή του με ξένο ηγέτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Οι δύο ηγέτες τόνισαν τις προτεραιότητες για μια κοινή πολιτική σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των δύο Καναδών που κρατούνται εκεί.
Οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν επίσης να ευθυγραμμίσουν τους κλιματικούς τους στόχους για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Ο Καναδάς αποτελεί παραδοσιακά την χώρα που επιλέγεται για το πρώτο ξένο ταξίδι του νέου προέδρου των ΗΠΑ, αλλά ο Covid-19 ναυάγησε τα σχέδια του Μπάιντεν. Έτσι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως.
Ο Μπάιντεν ως Δημοκρατικός ελπίζει να προσεγγίσει εκ νέου τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Τριντό, έναν Φιλελεύθερο, του οποίου η σχέση με τον πρώην Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θεωρήθηκε συχνά βραχώδης.
Ο Τριντό δεσμεύθηκε επίσης να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για «να ξεπεράσει τον Covid, αλλά και για να βεβαιωθεί ότι συνεισφέρει σε όλο τον κόσμο».
Οι δύο ηγέτες δεν δέχτηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους, κάτι που είναι ασυνήθιστο στην Ουάσιγκτον για ένα διμερές γεγονός όπως αυτό.
Τι είπαν για την Κίνα
Ένα σημαντικό ζήτημα και για τους δύο ηγέτες αποτελεί η κράτηση δύο Καναδών στην Κίνα, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία και κρατούνται στη φυλακή από το 2018.
Ο Καναδάς υποστηρίζει ότι οι άνδρες συνελήφθησαν ως αντίποινα για τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μενγκ Γουαντζού με ένταλμα των ΗΠΑ.
Ζητώντας την απελευθέρωσή τους σε δη μετάλώσεις τη συνάντηση, ο Μπάιντεν είπε ότι «θα συνεργαστούμε μέχρι να εξασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή τους».
Τι είπαν για την κλιματική αλλαγή
Ο Τριντό στην αρχική του τοποθέτηση του επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ και ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «ενίσχυση».
«Καθώς προετοιμάζουμε την κοινή προσέγγιση και το κοινό ανακοινωθέν… είναι ωραίο που πλέον οι Αμερικανοί δεν θα αφαιρούν όλες τις αναφορές στην κλιματική αλλαγή».
Ο Μπάιντεν είπε αργότερα ότι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ θα «δουλέψουν για να δείξουν τη σοβαρότητα της δέσμευσής μας [στην αλλαγή του κλίματος] τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Ωστόσο, οι δύο ηγέτες δεν σχολίασαν δημόσια την απόφαση του Λευκού Οίκου να ακυρώσει το έργο του αγωγού Keystone XL, το οποίο θα μετέφερε πετρέλαιο από την επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά στα διυλιστήρια των ΗΠΑ.
Πηγή: naftemporiki.gr