Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ρώσων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του, υποστήριξαν στους Financial Times με τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Βασικά σημεία
*Την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας.
*Η Ουκρανία θα δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.
*Οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση από το έδαφος της Ουκρανίας.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- μπορεί ακόμα να αποδειχτεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβαν Ρωσία και ρωσόφωνοι το 2014. Μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια δεν απέτρεψε τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γείτονός της.
Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράζει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ότι «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας», που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου -συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος την Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και από εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.