Ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι η βρετανική κυβέρνηση λαμβάνει «πολύ» σοβαρά υπόψη τις εκτιμήσεις των Αμερικανών περί πιθανής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ακόμα και την προσεχή Τετάρτη.
Όπως σχολίασε, «φοβάμαι πως είμαστε πιο κοντά σε έναν πόλεμο από όσο ήμασταν σε αυτή την ήπειρο εδώ και 70 χρόνια»
Επανέλαβε το κάλεσμα προς τους Βρετανούς που ζουν στην Ουκρανία να φύγουν «τώρα» από τη χώρα. «Δεν πρόκειται για προειδοποίηση για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε τρεις μήνες. Μόλις λίγα λεπτά αφού ο Πούτιν δώσει την εντολή, πύραυλοι και βόμβες θα μπορούσαν να προσγειώνονται σε ουκρανικές πόλεις», σημείωσε.
Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση εύχεται η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία να γίνεται για λόγους «διπλωματικού πλεονεκτήματος», αλλά πρόσθεσε ότι πλέον ο φόβος είναι πως μία εισβολή είναι πλέον «πολύ επικείμενη». Εξήγησε ότι αν όλα γίνονταν για διπλωματικούς λόγους, τότε δε θα χρειαζόταν να έχουν μεταφερθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα καύσιμα, ιατρικό υλικό και υλικά για γέφυρες. «Όλα αυτά τα μη φανταχτερά πράγματα καθιστούν μια δύναμη εισβολής αξιόπιστη», είπε ο κ. Χίπι.
Σχολίασε πως αυτό δε σημαίνει ότι η εισβολή θα γίνει οπωσδήποτε και παρέπεμψε σε «διπλωματικά εργαλεία» όπως η συμφωνία του Μινσκ για πιθανή αποτροπή της.
Ο υφυπουργός προσπάθησε επίσης να υπερασπιστεί τον πολιτικό προϊστάμενό του Υπουργό Υγείας Μπεν Γουάλας, ο οποίος επικρίθηκε για τη δήλωσή του στους Sunday Times ότι ως προς στην αντιμετώπιση της Ρωσίας «υπάρχει μια οσμή Μονάχου στον αέρα από ορισμένους στη Δύση».
Η δήλωση ερμηνεύθηκε ως παρομοίωση της κατάστασης με την απόπειρα κατευνασμού του Χίτλερ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Γουάλας επικρίθηκε και λόγω της φαινομενικής προσβολής προς συμμάχους όπως η Γαλλία ή η Γερμανία αλλά και λόγω της εξίσωσης της Ρωσίας με τη ναζιστική Γερμανία.
Ο κ. Χίπι είπε ότι ο υπουργός δεν επιχειρούσε μία εξίσωση των καταστάσεων, αλλά απλά «εξέφραζε τον εκνευρισμό του με την προφανή ματαιότητα της διπλωματικής διαδικασίας».
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ γνωστοποίησε ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει σε χώρες της Ευρώπης μέσα στην εβδομάδα για συναντήσεις με άλλους ηγέτες. Πιστεύεται ότι οι επισκέψεις του θα περιλαμβάνουν χώρες της Βαλτικής.
Εκπρόσωπός του είπε το βράδυ της Κυριακής πως η Βρετανία πιστεύει ότι υπάρχει ακόμα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για αποκλιμάκωση της έντασης και για διπλωματία.
Εν τω μεταξύ, η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας αρχίζει καθημερινές συσκέψεις με αξιωματούχους πληροφοριών ασφαλείας και διπλωμάτες για τη διαρκή αξιολόγηση της κατάστασης, συσκέψεις που ήδη χαρακτηρίζονται από τον βρετανικό Τύπο ως «πολεμικά συμβούλια». H κ. Τρας θα ταξιδέψει επίσης σε ευρωπαϊκές χώρες μέσα στην εβδομάδα και το Σάββατο θα μιλήσει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η χθεσινή δήλωση στο BBC του Ουκρανού Πρέσβη στο Λονδίνο Βαντίμ Πριστάικο ότι η χώρα του θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να επιδείξει «ευελιξία» ως προς τη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της προσπάθειας αποφυγής του πολέμου με τη Ρωσία. Σήμερα το πρωί, ωστόσο, ο κ. Πριστάικο ανασκεύασε τονίζοντας ότι η φιλοδοξία ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία υπάρχει στο ουκρανικό σύνταγμα.