O Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις κάλεσε τα πολιτικά κόμματα για διαβουλεύσεις την επόμενη εβδομάδα, με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αφού νωρίτερα χθες το κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Φλορίν Κίτσου.
“Η Ρουμανία πρέπει να έχει κυβέρνηση, βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης (…) και τώρα μιας πολιτικής κρίσης. Χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, μια ώριμη στάση” είπε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος.
“Για να δώσω περισσότερο χρόνο στα κόμματα να βρουν μια λύση, θα τα καλέσω για διαβουλεύσεις από την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε. Η Ρουμανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόταν σε πολιτικό αδιέξοδο εδώ και πάνω από έναν μήνα, γεγονός που απειλούσε την οικονομική ανάκαμψή της μετά την πανδημία αλλά και τις προσπάθειες μείωσης του μεγάλου ελλείμματός της.
Η κυβέρνηση του Κίτσου έπεσε αφού την καταψήφισαν 281 βουλευτές και γερουσιαστές, πολλοί περισσότεροι από τους 234 που χρειάζονταν για την ανατροπή της. Ο Κίτσου θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρις ότου ένας νέος πρωθυπουργός να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Τον περασμένο μήνα το κεντρώο USR (“Ενωση Σώστε τη Ρουμανία”), ένα σχετικά νέο κόμμα, απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση του Κίτσου με αφορμή τη διαφωνία του για ένα περιφερειακό αναπτυξιακό ταμείο, στερώντας του έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη συνέχεια υπέβαλε πρόταση μομφής και αρνήθηκε να επιστρέψει στον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν αποχωρήσει ο Κίτσου.
Ο Πρόεδρος Γιοχάνις είναι πιθανό να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο στέλεχος του κεντρώου Φιλελεύθερου Κόμματος, συμμάχου του Κίτσου στην παρούσα κυβέρνηση.
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν θεωρείται πιθανή αφού για να γίνει κάτι τέτοιο το κοινοβούλιο θα πρέπει να απορρίψει δύο φορές το πρόσωπο που θα προτείνει ο Γιοχάνις μέσα σε διάστημα 60 ημερών. Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαμηνύουν ότι θέλουν να συγκροτήσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τους τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.
Το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός, στον οποίο μετείχε και το κόμμα UDMR της ουγγρικής μειονότητας, να συνεχίσει να κυβερνά, αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Αυτή είναι και η μοναδική προϋπόθεση που θέτει το USR για να επανέλθει στην κυβέρνηση.
“Είμαστε ανοιχτοί στην επανασύσταση του κεντρώου, κυβερνώντος συνασπισμού μας”, είπε ο Νταν Μπάρνα, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος. Η κυβέρνηση του Κίτσου ανατράπηκε αφού την καταψήφισαν το USR, το υπερεθνικιστικό AUR και οι Σοσιαλδημοκράτες.