22.3 C
Nicosia
Κυριακή 22 Σεπτέμβριος 2024 | 2:09

Ο Μπάιντεν προσγειώνεται στην Ευρώπη με την εγχώρια ατζέντα σε αδιέξοδο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Ευρώπη για να συμμετάσχει σε δύο Συνόδους Κορυφής, αφήνοντας σε αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον την εγχώρια ατζέντα των 2,75 τρισ. δολαρίων. Ο Μπάιντεν αναχώρησε για την Ευρώπη την Πέμπτη, με την εγχώρια κλιματική ατζέντα του «περιορισμένη» από το Κογκρέσο και ένα μπαράζ επικρίσεων από ακτιβιστές για το κλίμα που ισχυρίζονται ότι οι υποσχέσεις του δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Πρώτος σταθμός για τον Μπάιντεν είναι η Ιταλία όπου έφθασε σήμερα στη Ρώμη. Ο αμερικανός πρόεδρος προβλέπεται να συναντηθεί κατά σειρά με τον πάπα Φραγκίσκο και με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, πριν συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G20, στην ημερήσια διάταξη της οποίας βρίσκονται τα σχέδια για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Έπειτα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του στη Σκοτία, όπου θα συμμετάσχει στην κρίσιμη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26), που αρχίζει Κυριακή στη Γλασκώβη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση που έχει χαρακτηρίσει  «υπαρξιακή απειλή» για τον πολιτισμό, θα γίνει ευπρόσδεκτος στις συνομιλίες της διάσκεψης με μια αίσθηση ανακούφισης μετά τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και χλεύασε την κλιματική επιστήμη.

Ο Μπάιντεν ήλπιζε ότι θα ανακοίνωνε, στη διάσκεψη για το κλίμα, ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πακέτο. Ωστόσο, τα σχέδια ναυάγησαν στο Δημοκρατικό Κόμμα κατά την ψηφοφορία την Πέμπτη, αφήνοντας όλη την προσπάθεια στον αέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να προβάλει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε μια επίδειξη ήπιας αμερικανικής ισχύος, ο Μπάιντεν φέρνει μια αρκετά από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του στη Γλασκώβη, όπου εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα αναζητήσουν μια συμφωνία που αποσκοπεί στην αποφυγή του καταστροφικού 1,5 C για την παγκόσμια θέρμανση- και βασικό στόχο της συμφωνίας του Παρισιού. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό πρόσωπο της αμερικανικής προσπάθειας, που ανταγωνίζεται τον ίδιο τον πρόεδρο, παραμένει στο σπίτι, αναφέρει ο βρετανικός Guradian, εξηγώντας πως αναφέρεται στον γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια Τζο Μάντσιν.

Ο Μάντσιν φαίνεται να έχει σημαντικό λόγο στις συνομιλίες έχοντας εκτροχιάσει το επίκεντρο ενός νομοσχεδίου που θα μείωνε τις εκπομπές στις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να ελπίζει ότι το νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι η πρώτη σημαντική νομοθεσία για το κλίμα που ψηφίστηκε ποτέ στις ΗΠΑ, θα βοηθήσει να πειστούν και άλλοι ηγέτες να εντείνουν επίσης τις προσπάθειές τους στη Γλασκώβη για να αποτρέψουν την κλιματική κατάρρευση.

Οι συμμετέχοντας στη διάσκεψη  έχουν συνειδητοποιήσει πως ο Μπάιντεν χρειάζεται την ψήφο του Μάντσιν, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, για να περάσει την ατζέντα του και να βοηθήσει στη μελλοντική βιωσιμότητα σε μέρη μακριά από την πολιτεία καταγωγής του γερουσιαστή της Δυτικής Βιρτζίνια.

Πριν αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για τη Ρώμη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα μειωμένο σχέδιο δαπανών που ήταν προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης στο Καπιτώλιο, κάλεσε τους Δημοκρατικούς να υποστηρίξουν τα νομοθετικά του σχέδια, λέγοντας ότι ήθελε να αποδείξει κατά τη διάρκεια των δύο Συνόδων Κορυφής ότι η δημοκρατία των ΗΠΑ εξακολουθεί να λειτουργεί.  «Ο υπόλοιπος κόσμος αναρωτιέται αν μπορούμε να λειτουργήσουμε», φέρεται να είπε.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, κάλεσε από την πλευρά της τους Δημοκρατικούς να μην φέρουν σε δύσκολη θέση τον Μπάιντεν. Όμως, τα πιο φιλελεύθερα μέλη του κόμματος αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τα σχέδια χωρίς να είναι τελικά σίγουρο ότι θα ψηφιστούν ότι και τα δύο πακέτα δαπανών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Το πρόγραμμα και οι επαφές

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι 5 κακοί οιωνοί για την παγκόσμια οικονομία

Νατάσα Στασινού • [email protected] Οι μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τις αναλύσεις...

Λίβανος: Νέα πλήγματα του Ισραήλ – Μπαράζ ρουκετών από Χεζμπολάχ

Νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ, μία ημέρα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Βηρυτό. «Ο ισραηλινός στρατός...

Ιταλία: Συνελήφθη Eλληνοαυστραλός που κατηγορείται ότι διέπραξε διπλό φόνο προ 47 ετών

Ένας 65χρονος Ελληνοαυστραλός υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για διπλό φόνο που διαπράχθηκε το 1977 στην Μελβούρνη, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Ο 65χρονος κατηγορείται...

Ο Ερντογάν πάει στη ΓΣ ΟΗΕ για να ζητήσει αναγνώριση ψευδοκράτους – Επίθεση κατά Ισραήλ

Για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και θα έχει σειρά επαφών...

Εκτός του ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για Γενικό Ελεγκτή

Μετά το ΑΚΕΛ, ανακοίνωσαν η ΕΔΕΚ και η Οικολόγοι ότι θα συμμετάσχουν στην  εκδήλωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Προεδρικό, με αφορμή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!