Ο υπέρμαχος της «θεραπείας του σοκ», άκρως φιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος κομίζει ριζοσπαστικές απόψεις προκειμένου να διορθώσει μια οικονομία που έχει πληγεί από τριψήφιο πληθωρισμό, μια επικείμενη ύφεση και την αυξανόμενη φτώχεια.
Ο Μιλέι κέρδισε με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη διαφορά. Έλαβε περίπου το 56% των ψήφων έναντι λίγο πάνω από το 44% του αντιπάλου του, του περονιστή υπουργού Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα.
«Το μοντέλο της παρακμής έφτασε στο τέλος του, δεν υπάρχει επιστροφή», είπε ο Μιλέι σε μια προκλητική ομιλία μετά το αποτέλεσμα, ενώ αναγνώρισε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
«Έχουμε μνημειώδη προβλήματα μπροστά μας: πληθωρισμός, έλλειψη εργασίας και φτώχεια», τόνισε. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχει χώρος για χλιαρά ημίμετρα».
Ο Μιλέι υπόσχεται τη «θεραπεία του οικονομικού σοκ». Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, την απόρριψη του πέσο και τη μείωση των δαπανών, δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις που είχαν απήχηση στους ψηφοφόρους που είναι οργισμένοι με την οικονομική κρίση της χώρας.
Οι προκλήσεις
Οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει είναι τεράστιες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ένα πρόγραμμα χρέους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πληθωρισμό κοντά στο 150% και μια σειρά από capital controls.
Κάποιοι Αργεντινοί είχαν χαρακτηρίσει την ψηφοφορία ως επιλογή του «μικρότερου κακού»: φόβος για την οδυνηρή «οικονομική ιατρική» του Μιλέι έναντι του θυμού του Μάσα και του περονιστικού κόμματός του για μια οικονομική κρίση που άφησε την Αργεντινή βαθιά χρεωμένη και ανίκανη να αξιοποιήσει τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές.
Ο Μιλέι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, οι οποίοι μεγάλωσαν βλέποντας τη χώρα τους να βυθίζεται από τη μια κρίση στην άλλη.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η νίκη του αναστατώνει το πολιτικό τοπίο και τον οικονομικό οδικό χάρτη της Αργεντινής και θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο σιτηρών, λιθίου και υδρογονανθράκων. Ο Μιλέι έχει επικρίνει την Κίνα και τη Βραζιλία, λέγοντας ότι δεν θα τα βάλει με τους «κομμουνιστές» και ευνοεί τους ισχυρότερους δεσμούς των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ευχήθηκε στον Μιλέι καλή τύχη και επιτυχία μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, προσθέτοντας ότι ήταν σημαντικό να γίνει σεβαστή η δημοκρατία. Από την πλευρά του αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε ότι ήταν μια «θλιβερή μέρα» για την περιοχή.
Βαθιά ρήξη
Η νίκη του Milei, ενός 53χρονου οικονομολόγου και πρώην τηλεοπτικού αστέρα, έσπασε την ηγεμονία των δύο κορυφαίων πολιτικών δυνάμεων αριστερά και δεξιά – των περονιστών που κυριαρχούν στην πολιτική της Αργεντινής από τη δεκαετία του 1940 και της κύριας αντιπολίτευσης, του συντηρητικού του Μαζί για την Αλλαγή.
«Οι εκλογές σηματοδοτούν μια βαθιά ρήξη στο σύστημα πολιτικής εκπροσώπησης στην Αργεντινή», δήλωσε ο Χούλιο Μπάρντμαν, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Observatorio Electoral, πριν από την ψηφοφορία.
Η νίκη του κ. Μιλέι αναμένεται να μεταμορφώσει –πέρα από το πολιτικό σκηνικό της Αργεντινής, καθώς βάζει τέλος στην εναλλαγή των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία– και την εξωτερική της πολιτική, καθώς ο επόμενος πρόεδρος έχει πει πως δεν θέλει καμιά σχέση με «κομμουνιστές», αναφερόμενος στη Βραζιλία και στην Κίνα, κι έχει εξαγγείλει πως θα επιδιώξει πολύ στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ.
Πηγή: OT