Σύμφωνα με τον πάντα καλά πληροφορημένο Αμερικανό δημοσιογράφο, οι δύο στρατηγοί συζητούν ήδη τον καθορισμό των συνόρων στην πρώτη γραμμή και την παραχώρηση εδαφών στους Ρώσους, με αντάλλαγμα την παραχώρηση της Μόσχας για ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς την μεταφορά επιθετικών όπλων στο Ουκρανικό έδαφος. Ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού τόλμησε άλλωστε να παραδεχτεί σε συνέντευξή του στον Economist ότι «η Ουκρανία έχει κολλήσει τώρα σε έναν μακρύ πόλεμο όπου η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα».
Πληροφορίες από το Κίεβο αναφέρουν ότι ο διάλογος των στρατηγών ξεκίνησε παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος έχει «παρακάμψει» εντελώς τον Βαλερί Ζαλούζνι, όπως αποκαλύπτει η Ukrainska Pravda. «Αντί να επικοινωνεί απευθείας με τον αρχιστράτηγο Ζαλούζνι, ο Ουκρανός πρόεδρος διατηρεί παράλληλες γραμμές επικοινωνίας με αρχηγούς ορισμένων στρατιωτικών κλάδων, όπως ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων Ολεκσάντρ Σίρσκι ή ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Μίκολα Ολεστσουκ, υποστηρίζει η Ουκρανική εφημερίδα.
«Υπάρχει η εντύπωση ότι ο Ζελένσκι έχει χωρίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε δύο ομάδες: την «καλή» που διοικείται από τον Σίρσκι, και την «κακή» που υποτάσσεται στον Ζαλούζνι», σημειώνει η Ukrainska Pravda, επικαλούμενη πηγές από τον στενό κύκλο του Ουκρανού αρχιστράτηγου. Πρόσφατα, ο Ζελένσκι απέλυσε τον επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων, Βίκτορ Χορένκο, χωρίς να ενημερώσει τον Ζαλούζνι ή τον ίδιο τον Χορένκο. Τις ίδιες μέρες, ο έμπιστος σύμβουλος του Ζαλούζνι, Γκενάντι Χαστιάκιοφ σκοτώθηκε στα γενέθλιά του, με μια βόμβα να σκάει ανάμεσα στα δώρα.
Τέλος στην αμερικανική βοήθεια;
Τα κακά νέα για τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν σταματούν εδώ: Ο Ουκρανός πρόεδρος χάνει όλο και περισσότερο την προσοχή στο εσωτερικό. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προεξόφλησε ότι «πρέπει να περιμένουμε άσχημα νέα από την Ουκρανία».
Την ίδια ώρα, το Αμερικανικό Κογκρέσο ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο ότι «εξαντλήθηκαν οι πόροι μέχρι το τέλος του έτους για να δοθούν περισσότερα όπλα και στην Ουκρανία»
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ήδη εξαντλήσει το 97% των κεφαλαίων που έχουν εγκριθεί για την Ουκρανία. Τα χρήματα που προορίζονται για την οικονομική βοήθεια της χώρας ,έχουν ήδη σταματήσει να ρέουν στο Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος , σε μια απέλπιδα προσπάθεια, πρόκειται μάλιστα να απευθυνθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης σε Αμερικανούς γερουσιαστές για να τους πείσει να μην κλείσουν την «κάνουλα» προς το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ. Στην ενημέρωση θα συμμετάσχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.
Ουδεμία επιτυχία στο μέτωπο
Η παρέμβαση Ζελένσκι για άλλον ένα γύρο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, γίνεται μία ημέρα πριν η Γερουσία ψηφίσει τη νομοθετική διαδικασία για ένα πακέτο έκτακτης ξένης βοήθειας 106 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία. Πολλά στελέχη του Κογκρέσου πάντως θεωρούν ότι το Κίεβο δεν έχει πλέον ουδεμία τύχη να νικήσει στον πόλεμο, με αποτέλεσμα να αναζητείται διέξοδος.
Από την αρχή του χρόνου άλλωστε, η Ουκρανία έχει χάσει περισσότερα εδάφη από όσα έχει ανακτήσει στην πρώτη γραμμή της, γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Temps. «Από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, τα στρατεύματα του Κιέβου δεν κατάφεραν να διαπεράσουν την περίφημη Γραμμή Σουροβίκιν ή να διασπάσουν τη χερσαία γέφυρα ξηράς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Μεγάλο μέρος του οπλοστασίου που προμήθευσε το ΝΑΤΟ τους τελευταίους μήνες έχει καταστραφεί. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες θυσιάστηκαν για μερικά χωριά που τώρα είναι και πάλι στα χέρια των Ρώσων εισβολέων.
Βγήκαν τα μαχαίρια
Ήδη τα μαχαίρια βγήκαν στο Κίεβο: Ο δήμαρχος της Ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι ενώ ο πόλεμος βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, συνεχίζει να το αρνείται. «Η αντεπίθεση δεν είχε την επιθυμητή επιτυχία, ίσως δεν ξεκίνησε ποτέ, με 800.000 άνδρες να υπηρετούν στο στρατό, αλλά δεν ήταν αρκετοί. Κάποιοι έχουν υποτιμήσει την προθυμία των Ρώσων να θυσιάσουν στρατιώτες, αλλά αλίμονο στον πρόεδρο. Ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι για αυτόν τον πόλεμο, γιατί ο Ζελένσκι αρνήθηκε μέχρι το τέλος ότι αυτό θα συνέβαινε ή πώς ήταν δυνατόν οι Ρώσοι να φτάσουν στο Κίεβο τόσο γρήγορα», δήλωσε ο Κλίτσκο, σε μια συνέντευξη στην Ελβετική εφημερίδα « 20 Minuten».
Αλλά και ο Der Spiegel καταγγέλλει τον Ζελένσκι για αυταρχισμό: «Η Ουκρανία κινείται προς τον αυταρχισμό. Τι διαφορά θα υπάρχει με τη Ρωσία αν όλα εξαρτώνται από την ιδιοτροπία ενός ανθρώπου;» διερωτάται το γερμανικό περιοδικό.
Ανεξάρτητα από το πώς θα τελειώσει, ο Ζελένσκι έχει ήδη βάλει στον «τορβά» το πολιτικό του μέλλον . Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει μια φάση στην οποία δεν θα ηγείται πλέον της χώρας ο Ζελένσκι, αλλά κάποιος άλλος. Ακούγεται ιδιαίτερα το όνομα του Ολέξι Αρεστόβις, πρώην συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, που πρόσφατα εξαπέλυσε «σφοδρή επίθεση» κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον, μεταξύ άλλων, «δικτάτορα», που είναι «υπεύθυνος για τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στην Ουκρανία».
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]