25.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 12:35

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν από τον Μπάιντεν σχέδιο απομάκρυνσης Αφγανών δημοσιογράφων

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της ΜΚΟ.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν «από τον Λευκό Οίκο ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων (και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)». Τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές) παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης», λέει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.

«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη».

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».

Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα».

«Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν».

«Είναι η εικόνα των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διακυβεύεται», τονίζει ο Νταλουάρ.

«Υψώστε τη φωνή σας»

Στο μεταξύ η Αφγανή δημοσιογράφος Λ. Σαντίτ κάνει έκκληση: «Υψώστε τη φωνή σας». Αυτό είναι το μήνυμα προς τις γυναίκες, της Λαϊλούμα Σαντίτ, της Αφγανής δημοσιογράφου της «Brussels Morning» και αφγανικών μέσων, που λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς απευθυνόμενη στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η ίδια ζει στις Βρυξέλλες και μιλά εκ μέρους και όλων εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να ακουστούν.

«Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να είναι οι γυναίκες ελεύθερες, δε θέλουν κανένας να είναι ελεύθερος» σημειώνει η Λαιλούμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Γεννημένη στο Αφγανιστάν, εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη χώρα της από το 2003 μέχρι το 2007. Για ένα διάστημα δούλεψε στο υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν. Όπως επισημαίνει, δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Το 2012, έκανε αίτηση για άσυλο στο Βέλγιο και από τότε ζει στις Βρυξέλλες με το σύζυγο και τις δύο κόρες της. Οι συγγενείς της όμως έχουν μείνει πίσω.

Η δημοσιογράφος ανησυχεί για την υπόλοιπη οικογένεια και τους συγγενείς της που έχουν μείνει πίσω.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Σερίφης στο Κεντάκι πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή ύστερα από καυγά

Σερίφης σε αγροτική περιοχή της πολιτείας Κεντάκι (κεντροανατολικά) τέθηκε υπό κράτηση χθες Πέμπτη, αφού πυροβόλησε και σκότωσε δικαστή, γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές. Ο Σον Στάινς, ο...

Γιατί η Fed «πιέζει» την ΕΚΤ να κάνει νέα μείωση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει τον Οκτώβριο νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, άφησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος σε συνέντευξή...

Joey: Η Νέα Τραπεζική Εφαρμογή για νέους από την Τράπεζα Κύπρου

To Joey, η νέα τραπεζική εφαρμογή έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους ηλικίας 9 έως 17 ετών. Αυτή η πραγματικά ανατρεπτική εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα...

Υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό: «Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης

Σε δίκη για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με τους βιασμούς της Ζιζέλ, με τις επόμενες εβδομάδες να αποτελούν δοκιμασία για όσους βρίσκονται στη...

Φυλή: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε καταυλισμό Ρομά

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε καταυλισμό Ρομά στην περιοχή της Φυλής. Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 100 αστυνομικοί, στελέχη των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, καθώς και σκυλιά...

Δέσμευση ΥΠΕΣ για αναγέννηση του Κέντρου Λευκωσίας – Παραδίδονται το Νοέμβριο οι πρώτες φοιτητικές εστίες

Η ανάπτυξη του κέντρου της Λευκωσίας δεν είναι απλώς μια οικονομική πρωτοβουλία, αλλά μια δέσμευση για την αναγέννηση της πόλης, διατηρώντας παράλληλα την ιστορική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!