14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:24

ΟΗΕ: Οι εκλογές της χούντας της Μιανμάρ θα τροφοδοτήσουν τη βία

Τα σχέδια της Χούντας για εκλογές στη Μιανμάρ θα «τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη βία», δήλωσε την Τρίτη ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί στην αντιπολίτευση.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από τότε που ο στρατός ανέτρεψε την Κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι, σχεδόν πριν από δύο χρόνια, προβάλλοντας ισχυρισμούς για μαζική νοθεία κατά τις εκλογές που κέρδισε το κόμμα της το 2020.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από τη χούντα πρόκειται να λήξει στα τέλη Ιανουαρίου, μετά την οποία οι αρχές πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια για τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Οποιεσδήποτε εκλογές διεξαχθούν από τον στρατό «θα τροφοδοτήσουν μεγαλύτερη βία, θα παρατείνουν τη σύγκρουση και θα κάνουν πιο δύσκολη την επιστροφή στη δημοκρατία και τη σταθερότητα», δήλωσε η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Νολίν Χέιζερ. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να σφυρηλατήσει μια ισχυρότερη ενιαία θέση» στις προγραμματισμένες κάλπες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει ότι οι όποιες εκλογές θα ήταν “απάτη”. Η στενή σύμμαχος της χούντας, Μόσχα, λέει ότι υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογών.

Ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί για τη δεδηλωμένη πρόθεση του στρατού να διεξαγάγει εκλογές εν μέσω […] συνεχιζόμενων συλλήψεων, εκφοβισμού και παρενόχλησης πολιτικών ηγετών, παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφων». «Χωρίς προϋποθέσεις που επιτρέπουν στον λαό της Μιανμάρ να ασκεί ελεύθερα τα πολιτικά του δικαιώματα, οι προτεινόμενες εκλογές κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την αστάθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η χούντα έδωσε δύο μήνες στα πολιτικά κόμματα για να εγγραφούν ξανά βάσει ενός αυστηρού νέου εκλογικού νόμου αυτόν τον μήνα. Οι παρατηρητές λένε ότι η προγραμματισμένη ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι ελεύθερη και δίκαιη υπό τις παρούσες συνθήκες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το πρώτο του ψήφισμα για την κατάσταση στη Μιανμάρ τον περασμένο μήνα, καλώντας τη χούντα να απελευθερώσει τη Σου Κι και όλους όσους «κρατούνται αυθαίρετα». Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα και Ρωσία απείχαν, επιλέγοντας να μην ασκήσουν βέτο μετά από τροποποιήσεις στη διατύπωση. Η Ινδία, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τη χούντα, απείχε επίσης.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του αδιεξόδου στη Μιανμάρ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και του περιφερειακού μπλοκ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, με τους στρατηγούς να αρνούνται να συνομιλήσουν με την αντιπολίτευση.

Η Χέιζερ συνάντησε ανώτερους ηγέτες της χούντας στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου τον Αύγουστο του περασμένου έτους κατά την πρώτη της επίσκεψη, 10 μήνες μετά τον διορισμό της. Το ταξίδι προκάλεσε κριτική τόσο από τη χούντα όσο και από τους αντιπάλους του στρατού. Της αρνήθηκαν την πρόσβαση στη Σου Κι και οι αξιωματούχοι της χούντας την κατηγόρησαν αργότερα ότι εξέδωσε «μονόπλευρη δήλωση» για όσα είχαν συζητηθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!