Η ανακοίνωση της Ρωσίας για απόσυρση των στρατευμάτων δίνει λόγους για αισιοδοξία, ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη πραγματική αποκλιμάκωση, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιθυμεί να μιλήσει με τη Δύση για την ασφάλεια. «Αυτό προτείνει ο πρόεδρος Πούτιν. Αυτό θέλει ο πρόεδρος Πούτιν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας επίσης «συνηθισμένη διαδικασία» την απόσυρση των στρατευμάτων.
Η εξέλιξη αυτή «δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο έδαφος», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος, δεν έχουμε δει σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δει μια «σημαντική και διαρκή απόσυρση δυνάμεων» στρατευμάτων και εξοπλισμού από τη Ρωσία.
Ερωτηθείς από το Bloomberg πώς θα έμοιαζε η αποκλιμάκωση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε: «Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού». Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ρωσία είχε αποσύρει ξανά στρατεύματα στο παρελθόν, μόνο για να τα επαναφέρει έπειτα εκ νέου. Η αποκλιμάκωση σήμαινε «σημαντική και διαρκή απόσυρση δυνάμεων, στρατευμάτων και όχι λιγότερο σημαντικό, βαρύ εξοπλισμό», είπε.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μια «μαχητική δύναμη χωρίς προηγούμενο από τον Ψυχρό Πόλεμο». «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση», σημείωσε.
Ερωτηθείς από το Interfax Ukraine σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όπως περιγράφηκε στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, είπε: «Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο». Πρόσθεσε επίσης ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ ήταν «μια μεγάλη επιτυχία», που βοήθησε στη διασφάλιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι «έτοιμοι να συνεργαστούν με τη Ρωσία» για την ασφάλεια της Ευρώπης. Είπε ότι το ΝΑΤΟ είχε θέσει «συγκεκριμένες προτάσεις για μια ουσιαστική ατζέντα» στη συνεδρίαση στις 26 Ιανουαρίου του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να ακούσει τις ανησυχίες της Ρωσίας, να μοιραστεί τις δικές του και να αναζητήσει κοινό έδαφος, υπογράμμισε.