10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:33

Νέα εποχή αδιάκοπης διπλωματίας θέλουν να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους ηγέτες που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεργαστούν με συμμάχους για να «βοηθήσουν τον κόσμο να οδηγηθεί σε ένα πιο ειρηνικό, ευημερούμενο μέλλον για όλους τους ανθρώπους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα “εποχή αδιάκοπης διπλωματίας” μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ “παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής”, δήλωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

“Κατά τους οκτώ τελευταίους μήνες έδωσα προτεραιότητα στην ανοικοδόμηση των συμμαχιών μας, στην αναζωογόνηση των συμπράξεών μας και στην αναγνώριση αυτών που είναι απαραίτητα για τη διαρκή ασφάλεια και ευημερία της Αμερικής”, πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια χωρίς προηγούμενο διπλωματική κρίση με τον πιο παλιό σύμμαχό τους, τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ “δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο”, είπε ακόμη ο Αμερικανός Πρόεδρος.

“Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ”, αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν “σθεναρά” τη θέση τους στον κόσμο, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς”, πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν “κάνει το ίδιο”, είπε ακόμη ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα”, πρόσθεσε. “Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία “προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία”, το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.

Σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού βασιζόμενες στο διεθνές δίκαιο για να «παρέχουν ισότιμη ευημερία, ειρήνη και ασφάλεια για όλους», χαρακτήρισε την προσπάθεια «τόσο ζωτική και σημαντική σήμερα όσο πριν από 76 χρόνια». Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι αυτό άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην αμερικανική διπλωματία.

Η χρήση βίας θα πρέπει να είναι «το τελευταίο μας εργαλείο, όχι το πρώτο μας», είπε.

Σήμερα, πολλές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες ανά το παγκόσμιο δεν μπορούν να λυθούν ή και να αντιμετωπιστούν με τη δύναμη των όπλων, δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «οι βόμβες και οι σφαίρες δεν μπορούν να αμυνθούν έναντι του COVID-19 ή των μελλοντικών παραλλαγών του». Εκφράζοντας τη λύπη του για τα περίπου 4,5 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό παγκοσμίως, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την ανάγκη της άμεσης και συλλογικής δράσης. Σημείωσε ότι αμερικανικά αεροπλάνα που μεταφέρουν εμβόλια έχουν προσγειωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, προσφέροντας μια «δόση ελπίδας» λέγοντας ότι σύντομα θα ανακοινώσει πρόσθετες δεσμεύσεις για τα εμβόλια. Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε επίσης έναν νέο παγκόσμιο μηχανισμό υγείας για τη «χρηματοδότηση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας» και ένα παγκόσμιο συμβούλιο απειλών για την υγεία έτσι ώστε να προλαβαίνει μελλοντικές πανδημίες.

Όσων αφορά την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης του, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι ξανά στο τραπέζι σε διεθνή φόρουμ, ειδικά στα Ηνωμένα Έθνη, για να εστιάσουμε την προσοχή τους και να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια δράση και τις κοινές προκλήσεις.

Επίσης σχετικά με την κλιματική κρίση ο κ. Μπάιντεν είπε ότι όλα τα έθνη πρέπει να φέρουν «τις υψηλότερες δυνατές φιλοδοξίες τους» στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) τον Νοέμβριο. Εξήγησε επίσης έναν νέο στόχο των ΗΠΑ βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου στο 50% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 και μίλησε για επενδύσεις υπό συζήτηση με το Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των «πράσινων υποδομών και ηλεκτρικών οχημάτων».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!