16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 14:24

Μόσχα: «Υπαρξιακή» απειλή η Δύση

Το επικαιροποιημένο δόγμα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής που υιοθέτησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιγράφει τη Δύση ως «υπαρξιακή» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η υπαρξιακή φύση των απειλών για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας μας, που καθοδηγούνται από τις ενέργειες μη φιλικών κρατών, αναγνωρίζεται στη νέα πολιτική», είπε ο Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κινητήρια δύναμη πίσω από το «αντιρωσικό αίσθημα».

Ο Λαβρόφ σημείωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ότι το νέο δόγμα θα προβλέπει πως η Ρωσία μπορεί να λαμβάνει «συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα ως απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες εναντίον της» και επικαλείται την «άνευ προηγουμένου πίεση» που ασκείται επί της Ρωσίας από τους δυτικούς αντιπάλους της, τους οποίους κατηγόρησε ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Μόσχας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έκανε από την πλευρά του λόγο για «αναταράξεις στη διεθνή σκηνή» που υποχρεώνουν τη Ρωσία «να προσαρμόσει τον στρατηγικό σχεδιασμό της».

Κρεμλίνο: Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της

Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» επί του παρόντος, ανακοίνωσε στο μεταξύ το Κρεμλίνο λίγο μετά την έκκληση που έκανε για άμεση εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Παράλληλα, ο Λουκασένκο έκανε έκκληση Μόσχα και Κίεβο να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία διαρκείας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη της τα σχόλια του Λουκασένκο και ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα το συζητήσει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα. Επισήμανε όμως ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιτευχθούν επί του παρόντος μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

«Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία τίποτα δεν αλλάζει, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται γιατί σήμερα αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια σημεία του σχεδίου το οποίο πρότεινε η Κίνα για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία είναι «μη πραγματοποιήσιμα για την ώρα εξαιτίας της απροθυμίας -ή μάλλον της αδυναμίας- της ουκρανικής πλευράς να παρακούσει τους προϊσταμένους της και τους διοικητές της».

Παράλληλα, αναφερόμενος στη σύλληψη από την FSB με την κατηγορία της κατασκοπείας ενός δημοσιογράφου της Wall Street Journal, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε ότι όλοι οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία.

Ο ίδιος κάλεσε την Ουάσιγκτον να μην αντιδράσει απελαύνοντας Ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Ζελένσκι: Θα νικήσουμε το ρωσικό κακό

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ορκίστηκε να νικήσει το «ρωσικό κακό», κατά την πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης της μαρτυρικής πόλης Μπούτσα, που έγινε το σύμβολο των φρικαλεοτήτων του ρωσικού στρατού.

«Είναι βέβαιο, θα νικήσουμε. Το ρωσικό κακό θα πέσει εδώ ακριβώς στην Ουκρανία και δεν θα μπορέσει να ξανασηκωθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάια Σαντού και τους πρωθυπουργούς της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, της Σλοβακίας Εντουαρντ Γέγκερ και της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!