Για ένα παγκόσμιο «σχέδιο διάδοσης» των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα μίλησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι απλά μια λίστα, αλλά μεταφέρουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες των ανθρώπων. Παρατήρησε ότι μόνο το 15% των στόχων αυτών βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Μιλώντας τη Δευτέρα στη Σύνοδο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι «πριν από οκτώ χρόνια, τα κράτη μέλη συγκεντρώθηκαν σε αυτήν την Αίθουσα για να υιοθετήσουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τότε, δώσαμε μια υπόσχεση να οικοδομήσουμε έναν κόσμο υγείας, προόδου και ευκαιριών για όλους. Μια υπόσχεση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω».
Με ενθαρρύνει βαθύτατα, συνέχισε, το λεπτομερές και εκτεταμένο σχέδιο πολιτικής δήλωσης που συζητείται σήμερα εδώ, ιδίως η δέσμευσή του να βελτιώσει την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών στην ύλη που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων αυτών, τη χρηματοδότηση.
«Αυτό περιλαμβάνει σαφή υποστήριξη των στόχων με κίνητρο 500 δισ. δολαρίων ετησίως, καθώς και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους που υποστηρίζει αναστολές πληρωμών, μεγαλύτερους όρους δανεισμού και χαμηλότερα επιτόκια» είπε.
Ο ΓΓ επικεντρώθηκε σε έξι σημεία, την πείνα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση, την εργασία και την κλιματική αλλαγή. «Στον κόσμο της αφθονίας μας, η πείνα είναι μια συγκλονιστική κηλίδα για την ανθρωπότητα και μια επική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε.
Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τον απολογισμό της Συνόδου Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων του Ιουλίου «συγκεντρώσαμε χρηματοδοτήσεις, δεδομένα, καινοτομίες και στήριξη από το κράτος για να βοηθήσουμε τις χώρες να μεταμορφώσουν τα συστήματα διατροφής, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή».
Ακολούθως ανέφερε ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν γίνεται αρκετά γρήγορα. «Υποβάλλουμε νέα Συμβόλαια Ενέργειας στα οποία Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και παγκόσμιοι οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να επενδύσουν στην απαλλαγή των ενεργειακών συστημάτων από τον άνθρακα και στη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» συμπλήρωσε.
Ακόμη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι τα οφέλη και οι ευκαιρίες της ψηφιοποίησης δεν διαδίδονται αρκετά γρήγορα. «Για να κλείσουμε το χάσμα, έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για την τόνωση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε 100 χώρες, υποστηρίζοντας ισχυρότερες τεχνολογικές ικανότητες, καλύτερη διακυβέρνηση και καινοτόμο χρηματοδότηση» σημείωσε.
Είπε ακόμη ότι πάρα πολλά παιδιά και νέοι είναι θύματα κακής ποιότητας εκπαίδευσης ή καθόλου εκπαίδευσης. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε “κοινωνίες μάθησης” και ποιοτική εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της δια βίου μάθησης από τα πρώτα χρόνια έως την ενηλικίωση, σημείωσε.
Όπως είπε, επίσης, οι άνθρωποι χρειάζονται αξιοπρεπή εργασία και κοινωνική προστασία. «Σε συνεργασία με τις Κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, ο Παγκόσμιος Επιταχυντής μας για την Εργασία και την Κοινωνική Προστασία για Δίκαιες Μεταβάσεις στοχεύει να δημιουργήσει 400 εκατομμύρια νέες αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας — ιδιαίτερα στις πράσινες οικονομίες, τη φροντίδα και την ψηφιακή οικονομία — και να επεκτείνει την κοινωνική προστασία σε πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ανθρώπους» είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι ο πόλεμος κατά της φύσης πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να τερματίσουμε, είπε, την τριπλή πλανητική κρίση της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Ανέφερε τέλος ότι δημιουργείται μια ομάδα με τις «χώρες-πρωταθλήτριες» στον τομέα αυτό «για να διερευνήσουμε πώς να μεταρρυθμίσουμε τις οικονομικές πολιτικές και να βάλουμε τη φύση και τη βιοποικιλότητα στο επίκεντρο κάθε λήψης αποφάσεων».