30.8 C
Nicosia
Τετάρτη 18 Σεπτέμβριος 2024 | 16:13

Μπορέλ: Η Κίνα θα περάσει την «κόκκινη γραμμή» της ΕΕ εάν προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία

«Κόκκινη γραμμή» θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η προμήθεια από την Κίνα όπλων ή πυρομαχικών στη Ρωσία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Η προειδοποίηση Μπορέλ έρχεται μετά την δήλωση, την Κυριακή, του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υποστηρίζοντας πως η Κίνα «εξετάζει» το ενδεχόμενο να προμηθεύσει «θανατηφόρα βοήθεια» στη Ρωσία. Όπως είπε, η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την πιθανότητα το Πεκίνο να προχωρήσει πράγματι σε παραδόσεις όπλων.

Εάν συνέβαινε αυτό, το Πεκίνο θα ξεπερνούσε την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει η ΕΕ στη σχέση της με την Κίνα, διεμήνυσε ο κ. Μπορέλ πριν από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως συζήτησε σχετικά με τον κ. Μπλίνκεν και με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι.

Τόνισε πως εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του στον κ. Ουάνγκ και του ζήτησε ρητώς το Πεκίνο να μην δώσει όπλα τη Ρωσία. «Μου είπε πως δεν πρόκειται να το κάνουν», πρόσθεσε, αλλά «θα παραμείνουμε άγρυπνοι».

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε χθες τη σεναριολογία περί προμήθειας όπλων από το Πεκίνο στη Μόσχα, τονίζοντας «δεν δεχόμαστε οι ΗΠΑ να επικρίνουν τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία, κι ακόμη λιγότερο να ασκούν πιέσεις και καταναγκασμούς», και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες».

Στις Βρυξέλλες ευρωπαίοι υπουργοί τόνιζαν πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού.

Ο εσθονός ΥΠΕΞ Ούρμας Ρεϊνσάλου προειδοποίησε πως η Ουκρανία «ξεμένει από οβίδες», προσθέτοντας πως το Ταλίν τάσσεται υπέρ του να σταλούν 1 εκατομμύριο οβίδες 155 χιλιοστών, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα αγοράσουν από κοινού τα κράτη μέλη.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί καθημερινά στην Ουκρανία όσες οβίδες παράγονται στην ΕΕ κάθε μήνα, πρόσθεσε ο κ. Ρεϊνσάλου, κάτι που χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πότε θα αποχωρήσει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης -Το μήνυμα του στο προσωπικό της ΕΥ και στους πολίτες – «Νόμιζα ότι δεν είμαστε Βενεζουέλα»

«Παρελθόν» αποτελεί από σήμερα για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη η Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο ίδιος κατέφθασε στο κτήριο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας λίγο πριν τις 13:00 προκειμένου...

Στην Επ. Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη επί της αρχής την απαγόρευση του τερματισμού των υπηρεσιών εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου για λόγους πλεονασμού, κατόπιν πρότασης...

Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία στην κοινή αεροναυτική Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 5-2024» [ΒΙΝΤΕΟ]

Με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας,...

Αλεπού-μπουκαδόρος, μπαίνει σε σπίτι και κουλουριάζεται στο κρεβάτι

Μια φιλική θηλυκή αλεπού επισκεπτόταν συχνά μια γυναίκα στο Λονδίνο, ενώ απολύτως συμφεροντολογικά άρχισε να μαθαίνει και στο άνετο και μαλακό κρεβάτι της. Αφού έγινε viral...

ΒΙΝΤΕΟ: Διαρρήκτες μπήκαν από την… οροφή σε κατάστημα και «σήκωσαν»150.000 ευρώ

Ενώπιον ενός τρομακτικού σκηνικού βρέθηκε η διευθύντρια ενός καταστήματος εξαργύρωσης επιταγών στην Ατλάντα. Η ίδια αιφνιδιάστηκε από δύο διαρρήκτες που μπήκαν στο κτίριο από τρύπα που άνοιξαν...

Ελλάδα: Επανέκδοση 10ετούς ομολόγου – Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, στο 3,11% το επιτόκιο

Υψηλό ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον κατά τη σημερινή επανέκδοση μέσω δημοπρασίας του 10ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου. Οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό που επεδίωκε να αντλήσει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!