17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:01

Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να εστιάσει στη λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επενδύσει σε μια διαρκή λύση στο Μεσανατολικό, στη βάση της λύσης δύο κρατών, υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και της αναμενόμενης επίθεσης του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Αυτές είναι στιγμές όπου πρέπει να ακούσουμε τη φωνή της λογικής, πέρα από τα συναισθήματα, τα οποία προκαλούν τα τραγικά γεγονότα που βιώνουμε», τόνισε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει ενέργεια προς την κατεύθυνση της διευθέτησης του Μεσανατολικού. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε πως στη διεθνή κοινότητα, της οποίας είμαστε μέρος, δεν έχουμε κάνει ό,τι χρειαζόταν ώστε οι Συμφωνίες του Όσλο – που είναι πλέον 30 χρονών – να εφαρμοστούν στην πράξη», ανέφερε.

«Διακηρύττουμε τη λύση δύο κρατών κάθε μέρα, αλλά όπως μου είπε ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης, “τι κάνατε για την πετύχετε εκτός από να την διακηρύσσετε;”» πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι από τη συμφωνία του Όσλο οι Ισραηλινοί έποικοι στις κατεχόμενες περιοχές έχουν τριπλασιαστεί, τόνισε πως όσο μακρινό και να είναι το ενδεχόμενο συμφωνίας, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Η ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τις Αραβικές χώρες δεν αρκεί, επεσήμανε ο κ. Μπορέλ, θυμίζοντας πως με την επίθεσή της η Χαμάς πιθανόν να ήθελε να προκαλέσει μια αντίδραση που να καταστήσει αδύνατη τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Τόνισε πως η προσπάθεια που ξεκίνησε με τον απεσταλμένο της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, καθώς και με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τη Σαουδική Αραβία για επανεκκίνηση της διαδικασίας για συνολική διευθέτηση πρέπει να συνεχιστεί, και κάλεσε όλους να δεσμευτούν στην οικοδόμηση της ειρήνης «μέσω των πολιτικών δομών που έχουν ήδη συμφωνηθεί» και που προβλέπονται από ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και που χρειάζεται «την πολιτική ώθηση που και η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει να δοθεί».

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, επανέλαβε πως η χώρα «έχει, φυσικά, το δικαίωμα να αμυνθεί», προσθέτοντας ωστόσο πως «νομίζω ότι είμαστε όλοι ενωμένοι στη θέση πως το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, όπως όλα τα δικαιώματα, έχει όρια», τα οποία ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, «πιστεύω ότι πρέπει να καταδικάσουμε τους θανάτους αμάχους, των άμαχων θυμάτων, στη Γάζα και που τώρα φτάνουν τις τρεις χιλιάδες, επειδή η καταδίκη μιας τραγωδίας δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να καταδικάζουμε μια άλλη».

Ο κ. Μπορέλ τόνισε πως η ΕΕ θα πρέπει να βασίσει την απάντηση της σε τέσσερις αρχές: σταθερότητα, ανθρωπιά, συνοχή και μια ενεργητική πολιτική στάση απέναντι σε αυτή την σύγκρουση.

Υπενθυμίζοντας πως η Χαμάς «μποϊκοτάρει τις όποιες προσπάθειες για ειρήνη» τασσόμενη ενάντια σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για προώθηση ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης καθώς στόχος της Χαμάς είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ, σημείωσε πως με τις ενέργειες της «καθιστά αδύνατον για τους Παλαιστίνιους να πετύχουν μια δίκαιη ειρήνη», και για αυτό όπως είπε «δεν μπορούμε να θεωρούμε όλο τον παλαιστινιακό λαό, και όλους τους κατοίκους της Γάζας, υπεύθυνους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμα πως η διακοπή της παροχής νερού και βασικών προμηθειών σε έναν πληθυσμό δεν συνάδει με το δίκαιο του πολέμου, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νερό στη Γάζα, και πως ένα τέταρτο των νεκρών είναι παιδιά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους η οποία τριπλασιάζεται, και δεν επηρεάζεται από την αναθεώρηση της αναπτυξιακής βοήθειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!