Η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη, εφόσον τρίτες χώρες επιθυμούν να παραδώσουν στην Ουκρανία άρματα Leopard που έχουν στη διάθεσή τους, δήλωσε η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Zeit.
«Μέχρι στιγμής δεν ερωτηθήκαμε και (…) εφόσον ετίθετο το ερώτημα, δεν θα στεκόμασταν εμπόδιο», απάντησε η Υπουργός στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η Πολωνία προμηθεύσει με Leopard την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Γερμανία πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για την προμήθεια γερμανικών τεθωρακισμένων από άλλες χώρες στην Ουκρανία. Σημειώνεται, δε, ότι ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, δήλωσε ότι, εφόσον χρειαστεί, η Πολωνία θα παραδώσει άρματα Leopard στην Ουκρανία ακόμα και χωρίς την έγκριση της Γερμανίας. Αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με τη Γερμανία, η Πολωνία θα σχηματίσει «μικρότερο συνασπισμό» με άλλες χώρες, τόνισε ο Πολωνός Πρωθυπουργός μιλώντας στο Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PAP).
Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CDU, Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε ότι ανέμενε μια κοινή δήλωση Σολτς-Μακρόν κατά τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο ο Καγκελάριος, σύμφωνα με τον Μερτς, δεν αξιοποίησε αυτή την ευκαιρία. Ο αρχηγός του CDU κάλεσε τον Καγκελάριο να εξηγήσει αυτή τη διστακτικότητα και τόνισε ότι η Γερμανία θα πρέπει τουλάχιστον να συναινέσει στην αποστολή Leopard από άλλες χώρες-συμμάχους.
Ομοίως, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ομίντ Νουριοπούρ, κάλεσε τον Καγκελάριο να λάβει το συντομότερο δυνατό απόφαση για την αποστολή των Leopard, ενώ από την πλευρά του ο νέος Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους (SPD), δήλωσε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία λήψης απόφασης και θα πρέπει να περιμένουμε», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ανάγκη στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Υπουργός, για αυτό και θα υπάρξει σύντομα απόφαση, «όποια και αν είναι αυτή».
Ο κ. Πιστόριους σημείωσε ότι είναι απολύτως σαφές ότι η Ουκρανία χρειάζεται άρματα, αλλά θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί η παράδοσή τους, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλα κράτη που μπορούν να συνεισφέρουν. Από τη μία πλευρά για τη Γερμανία το θέμα είναι ο συντονισμός με τους εταίρους, κυρίως με τις ΗΠΑ, όπως υπογράμμισε, και από την άλλη, τα Leopard αποτελούν βαρύ οπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επιθετικούς σκοπούς, για αυτό και η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει «επιμελώς» το ζήτημα και να μην αποφασίσει «βεβιασμένα και επιπόλαια».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ρόλφ Μίτζενιχ, άσκησε κριτική στα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού που το τελευταίο διάστημα αποδοκιμάζουν την στάση του Καγκελαρίου, λέγοντας ότι αυτό αποδυναμώνει την πολιτική της κυβέρνησης.
Επιπρόσθετα, η ε/φ Welt γράφει ότι η πλειοψηφία των αρμάτων Leopard 2Α4 βρίσκεται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα να διαθέτει πάνω από 180 τέτοια τεθωρακισμένα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει προθυμία να προμηθεύσει την Ουκρανία, καθώς, όπως σημειώνεται, «η Αθήνα βρίσκεται σε έναν ανταγωνισμό για τους εξοπλισμούς με την εχθρική Τουρκία η οποία διαθέτει πάνω από 300 Leopard τύπου 2Α4».
Πηγή: ΚΥΠΕ