Τηλεφωνική επικοινωνία για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία θα έχουν απόψε (22.30 ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει των διαβουλεύσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις 12 Ιανουαρίου και της συνάντησης εκπροσώπων της Μόσχας με τον ΟΑΣΕ την επομένη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκώφ.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να υπάρξει η επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενόψει αυτών των διαβουλεύσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. «Η πρωτοβουλία ήταν του προέδρου Πούτιν και η ώρα της επικοινωνίας είναι φυσιολογική, δεδομένης της διαφοράς ώρας», τόνισε ο Πεσκώφ. «Κάθε διαπραγμάτευση διεξάγεται με έναν και μοναδικό στόχο – την επίτευξη συμβιβασμού, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις αρχών των δύο πλευρών», πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτεςείχαν συνομιλήσει μέσω βιντεοδιάσκεψης, και πάλι στις 7 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να εκφράζει την ανησυχία του για τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να ζητά διπλωματική διευθέτηση, προειδοποιώντας για συλλογική απάντηση από τη Δύση σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, είχε επιστήσει στον ομόλογό του προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο δεν εκπληρώνει και υπονομεύει τις συμφωνίες του Μινσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει επίσης «κόκκινη γραμμή», ενδεχόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς και την ανάπτυξη επιθετικών όπλων στο ουκρανικό έδαφος και σε χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.
Δέκα μέρες αργότερα, η Μόσχα δημοσίευσε προσχέδια συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συμφωνίες με κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διατάξεις για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη και μη ανάπτυξη πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς ενάντια στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
«Διπλωματική διέξοδος»
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσφέρει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μια «διπλωματική διέξοδο» από την ουκρανική κρίση. «Μπάιντεν και Πούτιν θα συζητήσουν διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων διπλωματικών επαφών με τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στο Ντέλαγουερ για τις γιορτές, είναι έτοιμος να ακολουθήσει «μια διπλωματική οδό», αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες, που «ανησυχούν βαθιά» για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, θα είναι επίσης “έτοιμες να απαντήσουν» σε περίπτωση εισβολής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Η Ουάσιγκτον «θα ήθελε να επίσης να δει τα ρωσικά στρατεύματα να επιστρέφουν στις συνηθισμένες περιοχές εκπαίδευσής τους», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διαβουλεύεται με «τους συμμάχους και εταίρους του» για αυτό το θέμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Έμιλι Χορν. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και Βρετανίας.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για «την ακλόνητη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, υπογράμμισε σε tweet του ότι έλαβε τη διαβεβαίωση για «πλήρη αμερικανική υποστήριξη» για να «αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη ρωσική επίθεση».