Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εξετάσουν το πώς επιθυμούν η ΕΕ να προχωρήσει σε σχέση με την Τουρκία, η οποία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς επιθετικές ενέργειες και την προκλητική ρητορική καθώς από την τελευταία συνεδρίαση των ηγετών τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ, σε σχέση με ενδεχόμενες νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες προς την Άγκυρα, ο Πρόεδρος απάντησε: “Είμαι άνθρωπος του διαλόγου”, αλλά επεσήμανε ότι “πρέπει να δουλέψουμε μαζί, χρειάζονται δύο για να χορέψεις ταγκό”. Υπενθύμισε ότι έχει συνεργαστεί με όλα τα Κράτη Μέλη, έχει επικοινωνήσει με Τουρκία και όλους τους παράγοντες στην περιοχή, εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στην Τουρκία δύο επιλογές τον Οκτωβρίου, αλλά “είδαμε τι έγινε από τότε” και στο τέλος του έτους οι 27 θα πρέπει να εξετάσουν τι σημαίνουν όλα αυτά και τι συνέπειες έχουν όλα αυτά.
Νωρίτερα απαντώντας σε άλλο ερώτημα, επεσήμανε ότι με την Τουρκία, “το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι πρέπει να τελειώσει”.
“Τον Οκτώβριο, στο πλαίσιο της πολυμέρειας προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη όλα τα θέματα που έχουν προκύψει στη Μεσόγειο, οικονομικά, μεταναστευτικά, ενεργειακά, αλλά η προϋπόθεση ήταν η Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς προκλήσεις, τις εχθρικές δηλώσεις και το μη σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Από τον Οκτώβριο, τα πράγματα δεν ήταν και πολύ θετικά και είδαμε ότι υπήρξαν μονομερείς ενέργειες και εχθρική ρητορική κατά κρατών μελών. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα με την Τουρκία αλλά βλέπουμε ότι δεν υπήρξε σημαντική θετική κινητικότητα”.
Η δήλωση πραγματοποιήθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τον απολογισμό του πρώτο έτους της θητείας του στην Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη μάχη κατά του COVID19, τις διεθνείς σχέσεις, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους ορίζοντες που ανοίγονται για το 2021, περιλαμβανομένης της διατλαντικής σχέσης και του Brexit.
To σύνθημα του Προέδρου για την επόμενη χρονιά και τις μελλοντικές προκλήσεις είναι το “προχωρώντας με σιγουριά”.
Ο ίδιος υπενθυμίζει την προκατόχου του Ντ.Τουσκ να κάνει το παν για τη διατήρηση της ενότητας των κρατών μελών
Ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε ότι, “η εμπειρία επιβεβαιώνει την πεποίθησή μου: Η ενότητα, που έχουμε βρει σε πολλά δύσκολα θέματα, είναι το αποτέλεσμα ενός σχολαστικά προετοιμασμένου διαλόγου που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των απόψεων όλων.”
Μέσα από μια επιλογή ομιλιών, ο Πρόεδρος επισημαίνει οκτώ καθοριστικές στιγμές και εξηγεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πρώτο έτος της θητείας του.
Στη συλλογή δηλώσεων ο Πρόεδρος υπενθυμίζει ότι πήγε στα ελληνικά σύνορα με την Πρόεδρο της Κομισιόν και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, “μετά από περιστατικά που προκλήθηκαν από την Τουρκία στα ελληνικά σύνορα. Ο στόχος ήταν να δείξουμε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα στο πρόσωπο της απαράδεκτης εκμετάλλευσης των μεταναστών”.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι, “στην Ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζουμε εντάσεις και απρόβλεπτες εξελίξεις. Η Λιβύη και η Συρία είναι κέντρα ανασφάλειας και αστάθειας. Η ελληνική και η κυπριακή κυριαρχία πιέζονται. Η σχέση μας με την Τουρκία δοκιμάζεται σοβαρά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής θα αφιερωθεί στη θέσπιση στρατηγικής ευρωπαϊκής θέσης σε σχέση με την περιοχή. Έχω προτείνει τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση θεμάτων όπως οι θαλάσσιες ζώνες, η ενέργεια, η ασφάλεια και η μετανάστευση”.