Ο πρώην επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ότι βλέπουμε μετατόπιση της ρωσικής τακτικής στην Ουκρανία σε έναν «πόλεμο φθοράς μεγάλης κλίμακας» με μαζικούς βομβαρδισμούς.
Είπε ότι αυτό θα διαρκέσει όσο χρειαστεί για να καταληφθούν σημαντικοί για αυτούς στόχοι, όπως η Μαριούπολη, η πτώση της οποίας θα δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας.
Εκτίμησε δε ότι ο επόμενος «λογικός» μεγάλος στόχος είναι το λιμάνι της Οδησσού, ενώ θα συνεχίζεται η πίεση επί του Κιέβου, καθώς η πρωτεύουσα συνιστά το πολιτικό κέντρο βάρους.
Ο Βρετανός απόστρατος στρατηγός εντόπισε τρεις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες μέχρι τώρα: την εσφαλμένη εκτίμηση της κατάστασης επί του εδάφους στην αρχή της εισβολής, την αδυναμία συγκέντρωσης βαρύτερων δυνάμεων κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες παράλληλα με τη διασπορά των δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί και την αποτυχία κατάληψης του εναέριου ελέγχου.
Την ίδια ώρα ο αναλυτής του έγκριτου ινστιτούτου στρατιωτικών μελετών RUSI του Λονδίνου Δρ Τζακ Γουότλινγκ εκτίμησε ότι η Ρωσία πράγματι αλλάζει τακτική δεσμευμένη από τις προκλήσεις ανεφοδιασμού τόσων πολλών στρατιωτών σε τόσους πολλούς άξονες εισβολής.
«Αυτό καθυστερεί τον ρυθμό των επιχειρήσεων. Αυτό που βλέπουμε τώρα λοιπόν είναι μια μετάβαση κατά την οποία οι Ρώσοι από τον ανεφοδιασμό πολλαπλών αξόνων προέλασης στην Ουκρανία πλέον υποχρεώνονται να επικεντρωθούν στον ανεφοδιασμό ενός άξονα τη φορά», είπε ο Βρετανός αναλυτής στο ραδιόφωνο του BBC.
«Αρχίζουν να εδραιώνουν θέσεις γύρω από το Κίεβο, παραμένουν σθεναρά γύρω από το Χάρκοβο και η Μαριούπολη είναι η κύρια προσπάθειά τους αυτή τη στιγμή. Αν πέσει η Μαριούπολη, τότε μπορούν να μετατοπίσουν αυτή την κύρια προσπάθεια κάπου αλλού. Άρα νομίζω ότι θα δούμε μια πολύ πιο διαδοχική στην εξέλιξης της επιχείρηση από τους Ρώσους», είπε ο Δρ Γουότλινγκ.
Εξήγησε πιο αναλυτικά ότι αυτό σημαίνει απομόνωση και στραγγαλισμό μιας πόλης πριν προχωρήσουν στην ίδια τακτική στην επόμενη πόλη. Επομένως κατά την εκτίμησή του, ο πόλεμος εισέρχεται σε μία «πολύ πιο αργή περίοδο».