21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 20 Σεπτέμβριος 2024 | 3:07

Μεταναστευτικό, εμπόριο και ευρωτουρκικά στην ατζέντα Βαρχέλι στην Άγκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων το μεταναστευτικό και το εμπόριο, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν με αφορμή την εν εξελίξει επίσκεψη του Επίτροπου Διεύρυνσης και Γειτονίας Όλιβερ Βαρχέλι στην Άγκυρα.

Η εκπρόσωπος αρμόδια για τα θέματα διεύρυνσης και γειτονίας Άνα Πισονέρο σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα θέματα της βοήθειας για το μεταναστευτικό κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, πως ο Επίτροπος Βαρχέλι είχε συνάντηση τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους.

Το πρωί της Τρίτης ο Επίτροπος Βαρχέλι είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και στη συνέχεια αναμενόταν να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, συνέχισε η κ. Πισονέρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η επίσκεψη δεν έχει ολοκληρωθεί και για αυτό δεν είναι ακόμα σε θέση να ενημερώσει επακριβώς για το περιεχόμενο των συζητήσεων.

Η κ. Πισονέρο σημείωσε πως οι συζητήσεις αφορούν συγκεκριμένες προτεραιότητες όσον αφορά τις γενικότερες σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, όπως καταγράφηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν διάλογο υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση, εμπόριο και επαφές μεταξύ πολιτών.

Η επίσκεψη Βαρχέλι, συνέχισε η εκπρόσωπος, εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και επείγοντα θέματα στη διεθνή ατζέντα.

Ερωτηθείσα κατά πόσο το πακέτο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το προσφυγικό που συζητείται για στήριξη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών αποτελεί ξεχωριστό ζήτημα από την βοήθεια που προτείνεται για τον ίδιο σκοπό προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος δήλωσε πως οι διεργασίες και για τα δύο ζητήματα προχωρούν αλλά πως δεν υπάρχουν πληροφορίες αν η βοήθεια στην Τουρκία θα αποτελεί ξεχωριστό πακέτο.

Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, δύο πάγιων αιτημάτων της Τουρκίας, η εκπρόσωπος απάντησε πως ο Επίτροπος συζήτησε θέματα που άπτονται του εμπορίου με τον αρμόδιο υπουργό και πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείσα από το ΚΥΠΕ κατά πόσον το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα των Βαρωσίων απασχόλησε τις συναντήσεις του Επιτρόπου, η κ. Πισονέρο σημείωσε πως αν και δεν μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, όλο το φάσμα των σχέσεων ήταν στο μενού των συναντήσεων. «Γνωρίζετε καλά τη θέση της ΕΕ για την Κύπρο» συνέχισε, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει κάτι νεότερο.

Τη Δευτέρα ο Επίτροπος επισκέφθηκε κέντρο υγείας για Σύριους πρόσφυγες στην Άγκυρα, ενώ σήμερα Τρίτη θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!