Διπλωματική κρίση ξέσπασε στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Σερβίας για ιστορικά γεγονότα του αφορούν το 1918. Η απερχόμενη κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απέλασε τον πρεσβευτή της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα, Βλαντιμίρ Μπόζοβιτς, κατηγορώντας τον ότι αναμειγνύεται σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.
Αφορμή για την αντίδραση αυτή αποτέλεσε η κριτική που άσκησε δημόσια ο Μπόζοβιτς στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της Εθνοσυνέλευσης του Μαυροβουνίου από το 1918 για την ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.
Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε «έκφραση της ελεύθερης βούλησης του λαού» την απόφαση του 1918, ενώ για την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου αποτελούσε «πράξη υποτέλειας που εκμαιεύτηκε με πιέσεις και δόλια μέσα».
Η κυβέρνηση της Σερβίας αντέδρασε άμεσα απελαύνοντας τον πρεσβευτή του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι, Τάρζαν Μιλόσεβιτς, δίνοντας του διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο πρεσβευτής της Σερβίας χαρακτήρισε χθες «απελευθέρωση» την απόφαση της εθνοσυνέλευσης του 1918 σύμφωνα με την οποία το Μαυροβούνιο θα ενωνόταν με την Σερβία και θα εντασσόταν έτσι στο βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, χάνοντας την ανεξαρτησία του.
«Ηταν η ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού να ενωθεί με την αδελφή Σερβία», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης ο σέρβος πρεσβευτής. Συμβολικά, οι βουλευτές του Μαυροβουνίου υιοθέτησαν το 2018 απόφαση η οποία ακυρώνει τις αποφάσεις της εθνοσυνέλευσης του 1918.
Το Μαυροβούνιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία το 2006, αλλά η ένταση ως προς την εθνική ταυτότητα παραμένει στην χώρα των Βαλκανίων.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, περί το 30% των 620.000 κατοίκων του Μαυροβουνίου δηλώνουν Σέρβοι. Ενα τμήμα τους είχε ταχθεί κατά της βούλησης του προέδρου για την επικύρωση της εθνικής ταυτότητας του Μαυροβουνίου.