Την περασμένη εβδομάδα ο Τριντό προχώρησε σε μια απρόσμενη ανακοίνωση στο Κοινοβούλιο: είπε πως έχει στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ινδία μπορεί να ευθύνεται για τη δολοφονία ενός ηγετικού στελέχους των Σιχ τον περασμένο Ιούνιο.
Μιλώντας προσεκτικά, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε: «Δεν επιδιώκουμε να προκαλέσουμε ή να δημιουργήσουμε προβλήματα», είπε. «Υπερασπιζόμαστε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες».
Διπλωματική κρίση
Αλλά πού ήταν οι σύμμαχοι του Καναδά απέναντι στις αιτιάσεις του Τριντό, ρώτησαν αρκετοί δημοσιογράφοι: «Μέχρι στιγμής», είπε ένας δημοσιογράφος στον κ. Τριντό, «φαίνεστε να είστε μόνος».
Εννοείται πως το Νέο Δελχί αντέδρασε άμεσα. Πέραν του ότι αρνήθηκε κάθε εμπλοκή, η αντίδραση συνεχίστηκε με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών. Συν τοις άλλοις, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους, ενώ η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στη χώρα, μετά τις απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Εκατοντάδες Σιχ διαδήλωσαν χθες, Δευτέρα, μπροστά σε διπλωματικές αποστολές της Ινδίας στον Καναδά, ποδοπατώντας πορτρέτα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, καίγοντας ινδικές σημαίες, μία εβδομάδα μετά τη δήλωση-σοκ του Καναδού πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε ασφαλείς εδώ στον Καναδά», δήλωσε ο Τζόι Χότα, μέλος της θρησκευτικής κοινότητας των Σιχ του Τορόντο, αναφερόμενος στον φόνο τον Ιούνιο του Καναδού υπηκόου και αυτονομιστή ηγέτη Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Την Παρασκευή μάλιστα παρενέβη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Από την δική μας οπτική γωνία, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η καναδική έρευνα» δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το ζήτημα αυτό σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.
«Ήρωας» Ουκρανός Ναζί παρουσία Ζελένσκι
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τιμήθηκε – εν μέσω αποθέωσης- ένας Ουκρανός ναζί, που πολέμησε στα Waffen-SS, στο καναδικό κοινοβούλιο.
Αμήχανος, ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη και έκανε λόγο για ντροπιαστική στιγμή: «Προκαλεί βαθιά ντροπή για το κοινοβούλιο του Καναδά και κατ’ επέκταση για όλους τους Καναδούς».
Το περιστατικό σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το κοινοβούλιο φιλοξενούσε ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το κοινοβούλιο απάντησε με χειροκροτήματα όταν προσφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής τον Γιάροσλαβ Χούνκα, 98 ετών, αποκαλώντας τον μάλιστα και «ήρωα».
Ο Άντονι Ρότα, πρόεδρος του Κοινοβουλίου, απάντησε στις επικρίσεις και είπε πως δεν γνώριζε για τους ναζιστικούς δεσμούς του Χούνκα και έκανε λάθος. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ρότα ανέλαβε την ευθύνη για την «παράβλεψη», υπογραμμίζοντας πως η πρωτοβουλία ανήκε εξ ολοκλήρου στον ίδιο. «Ακολούθως έλαβα περισσότερες πληροφορίες που με κάνουν να μετανιώνω για την απόφασή μου», υπογράμμισε και ζήτησε συγγνώμη από τις εβραϊκές κοινότητες.
Αντίδραση Μόσχας και νέα προβλήματα
Η γκάφα (;) ολκής του καναδικού κοινοβουλίου μπορεί να προκαλέσει νέα διπλωματικά προβλήματα στον Τζάστιν Τριντό.
Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στον Καναδά ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν την οργή τους, λέγοντας ότι περίμενε μια συγγνώμη από το κοινοβούλιο «που ξεπλένει τέτοιους ανθρώπους».
Ο δε Τριντό προειδοποίησε βέβαια ότι η Ρωσία θα εργαλειοποιούσε το ζήτημα για να προωθήσει μια ψευδή αφήγηση για την Ουκρανία. Μην ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή του στην Ουκρανία ισχυριζόμενος ότι η Ρωσία θέλει να «απο-ναζιστικοποιήσει» τη χώρα.
Vendredi 22 septembre, Volodymyr Zelensky a été chaudement applaudi par le parlement canadien. Mais il n'a pas été le seul. La présence de Yaroslav Hunka a choqué l’opinion publique quand elle a découvert a posteriori que l’homme avait combattu au sein de la division SS Galicie. pic.twitter.com/U9cOFAw4PV
— Le Figaro (@Le_Figaro) September 26, 2023
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να αντεπιτεθούμε στη ρωσική παραπληροφόρηση και να συνεχίσουμε τη σταθερή, κατηγορηματική υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε ο Τριντό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε το περιστατικό «εξωφρενικό»: «Πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, έχουν μεγαλώσει μια νέα γενιά που δεν ξέρει ποιος πολέμησε με ποιον ή τι συνέβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και δεν γνωρίζουν τίποτα για την απειλή του φασισμού», είπε.
Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χούνκα υπηρέτησε στη 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Waffen-SS, γνωστή και ως Μεραρχία Γαλικίας – μια εθελοντική μονάδα που αποτελείτο κυρίως από Ουκρανούς υπό ναζιστική διοίκηση.
Μέλη του τμήματος κατηγορούνται ότι σκότωσαν Πολωνούς και Εβραίους πολίτες, αν και η μονάδα δεν έχει κριθεί ένοχη για εγκλήματα πολέμου από δικαστήριο.
Η μονάδα μετονομάστηκε σε Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία πριν παραδοθεί στους Δυτικούς Συμμάχους το 1945.
Ελίζα Καραγιώργη • [email protected]