Μετά τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και οι αρχές που έχουν οριστεί από τγ Μόσχα στην υπό ρωσικό έλεγχο Χερσώνα της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να διεξαγάγουν δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία. Ζήτησαν μάλιστα από το Κρεμλίνο να δώσει την άδειά του το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο αυτονομιστής επικεφαλής της περιοχής την Τρίτη.
Να σημειωθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 95% της επικράτειας Χερσώνας, στα νότια της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Βλαντίμιρ Σάλντο είπε ότι ελπίζει ότι η Χερσώνα θα γίνει «μέρος της Ρωσίας, ένα πλήρες υποκείμενο μιας ενωμένης χώρας». Ο Σάλντο είπε επίσης ότι η ένταξη της Χερσώνας στη Ρωσία θα «ασφάλιζε την περιοχή μας» και θα ήταν «θρίαμβος της ιστορικής δικαιοσύνης». «Είμαι σίγουρος ότι η ρωσική ηγεσία θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε.
Το Κρεμλίνο όσον αφορά τα δημοψηφίσματα έχει επανειλημμένα πει ότι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι τοπικοί αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία και οι πολίτες των περιοχών.
Οι δηλώσεις του Σάλντο απηχούσαν εκείνες του συμμάχου του Κρεμλίνου και πρώην προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ νωρίτερα την Τρίτη, ο οποίος κάλεσε το Κρεμλίνο να αφήσει τους αυτονομιστές να ενταχθούν στη Ρωσία.
Λίγο μετά την ανακοίνωση του Σάλντο σχετικά με τα σχέδια για ψηφοφορία στη Χερσώνα, ο επικεφαλής του ρωσικού κοινοβουλίου είπε ότι θα υποστηρίξει την ένταξη των περιοχών στη Ρωσία. «Σήμερα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις δημοκρατίες με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμφωνίες αμοιβαίας βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, αναφερόμενος στις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ της Μόσχας και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (DNR) και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (LNR) που άνοιξαν το δρόμο στο Κρεμλίνο για να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Οι εκκλήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων έρχονται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να επεκτείνουν τα κεκτημένα τους τις τελευταίες ημέρες, έχοντας ήδη απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής περιοχής του Χαρκόβου, πιέζοντας προς το Ντονμπάς.
Η πρόσβαση των δημοσιογράφων στην πρώτη γραμμή είναι περιορισμένη. Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν προωθηθεί στην πόλη Λισικάνσκ στην περιοχή Λουγκάνσκ, καθώς και για μάχες γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ στην περιοχή Ντονέτσκ, ενδείξεις ότι η Ρωσία διατρέχει άμεσο κίνδυνο να χάσει εδάφη που ήλεγχε προηγουμένως στο Ντονμπάς.
Η συζήτηση για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην παρούσα φάση υποδεικνύει ότι η αντεπίθεση της Ουκρανίας προκαλεί πανικό στις ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, το οποίο αναλύει στην τελευταία του έκθεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία τους λόγους για τους οποίους είναι άστοχο να γίνει προσπάθεια προσάρτησης ενώ είναι σε εξέλιξη η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων:
- θα είχε ως αποτέλεσμα τη Ρωσία να προσαρτήσει περιφέρειες που σύμφωνα με τον ορισμό του Κρεμλίνου θα ήταν εν μέρει ”κατεχόμενες” από τις νόμιμες ουκρανικές αρχές και τις προωθούμενες ουκρανικές δυνάμεις
- αν θεωρείται ότι αναγνωρίζοντας την κατεχόμενη ουκρανική γη ως ρωσικό έδαφος, η Ρωσία θα μπορούσε ευκολότερα να απειλήσει το ΝΑΤΟ με αντίποινα για τις ουκρανικές αντεπιθέσεις τότε: τα ουκρανικά πλήγματα στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στο παράνομα προσαρτημένο έδαφος της Ρωσίας δεν πυροδοτούν αυτόματα τα ρωσικά αντίποινα εναντίον του ΝΑΤΟ
- η μερική προσάρτηση σε αυτό το στάδιο θα έβαζε επίσης το Κρεμλίνο στην περίεργη θέση να απαιτήσει από τις ουκρανικές δυνάμεις να καταργήσουν το ”ρωσικό” έδαφος και στην ταπεινωτική θέση της αδυναμίας επιβολής αυτής της απαίτησης
- το Κρεμλίνο μπορεί να πιστεύει ότι η μερική προσάρτηση θα μπορούσε να οδηγήσει στη στρατολόγηση πρόσθετων δυνάμεων, τόσο από τη Ρωσία όσο και από το προσαρτημένο ουκρανικό έδαφος