Σύμφωνα με στοιχεία του Anadolu και του ανεξάρτητου πρακτορείου Anka, ο Πρόεδρος Ερντογάν ξεκινά πάντως με ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα, καθώς ο τρίτος υποψήφιος, ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν, συγκέντρωσε το 5% των ψήφων και η απόφασή του να υποστηρίξει τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο θα μπορούσε να ανατρέψει την ψήφο.
Ο Ερντογάν εμφανίστηκε ενώπιον των υποστηρικτών του τα ξημερώματα και δήλωσε ότι έχει «σαφές πλεονέκτημα» έναντι του κύριου αντιπάλου του. Ο πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη» και συνεχάρη τον τουρκικό λαό για τη «δημοκρατική του ωριμότητα».
Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την κυβερνητική συμμαχία ότι «μπλοκάρει τη λαϊκή βούληση μέσω ενστάσεων»και ισχυρίστηκε ότι το σύστημα έχει «μπλοκαριστεί» από το κυβερνών κόμμα , με επανειλημμένες ενστάσεις στις κάλπες όπου οι ψήφοι της Εθνικής Συμμαχίας είναι πολύ περισσότερες .
Ο Κιλιτσντάρογλου τόνισε πώς είπε πώς υπάρχουν επίμονες ενστάσεις για 300 κάλπες στην Άγκυρα και 783 κάλπες στην Κωνσταντινούπολη. Υπάρχουν κάλπες για τις οποίες έχουν γίνει ένσταση 11 φορές», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό που μπλοκάρετε είναι η βούληση της Τουρκίας. Δεν θα αφήσουμε ποτέ αυτό το πράγμα να μετατραπεί σε τετελεσμένο γεγονός. Σταματήστε να ασχολείστε με τη διαχείριση της αντίληψης. Αυτό το θέμα είναι σοβαρό. Ας έρθουν οι ψήφοι, το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό το συντομότερο δυνατό. Η χώρα δεν αντέχει άλλο την αβεβαιότητα. Μη φοβάστε τη θέληση του λαού».
Ο Κιλιτσντάρογκου ανακοίνωσε ότι η Εθνική Συμμαχία θα παραμείνει σε εγρήγορση «μέχρι να καταμετρηθεί η τελευταία ψήφος»…«Στις επόμενες 15 ημέρες θα αγωνιστούμε για δικαιώματα και δικαιοσύνη ,για να επαναφέρουμε τη Δημοκρατία σε αυτή τη χώρα». Σύμφωνα με τον διάσημο αναλυτή Μουράτ Γετκίν οι εκπρόσωποι του Ερντογάν υπέβαλαν ενστάσεις στις κάλπες όπου κέρδιζε ο Κιλιτσντάρογλου , ώστε τα πρακτικά να μην κλείσουν μέχρι να επιλυθούν αυτές οι ενστάσεις, ούτε να προστεθούν στα ποσοστά των υποψηφίων. «Στις μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές πόλεις, τα αποτελέσματα εμποδίζονται να καταμετρηθούν από ενστάσεις και στην μεταφοράς των ψήφων», τόνισε ο Γετκίν.
Πρώτο με απώλειες το ΑΚΡ στις βουλευτικές εκλογές
Στις βουλευτικές εκλογές, αυτά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προβλέπουν ότι η κυβερνητική συμμαχία – που αποτελείται από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, Ισλαμικό) του Ερντογάν και το ακροδεξιό MHP – θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Το ΑΚΡ απέσπασε το 35% των ψήφων,με πτώση κατά 7,1% από τις προηγούμενες εκλογές. Μαζί με το ακροδεξιό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα διαθέτει 325 έδρες σε σύνολο 600 στη νέα Βουλή. Οι ψήφοι του από 42,28% στις εκλογές του 2018 μειώθηκαν στο 35,64%.
Το Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου ήρθε δεύτερο με 25,6% και αύξησε τον αριθμό των βουλευτών από 146 το 2018 ,σε 168.
Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και της Άγκυρας,Μανσούρ Γιαβάς,εμφανίστηκαν τρεις φορές για να ζητήσουν από τους υποστηρικτές τους να μην εγκαταλείψουν την ελπίδα τους. «Μας έβαλαν ήδη να ζήσουμε αυτό το σενάριο. Βλέπουμε την ίδια ταινία. Μην πιστεύετε όταν λένε ότι κέρδισαν, ακολουθήστε μας», κατήγγειλε ο Ιμάμογλου.
Εκτός από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης,δεν σημειώθηκαν μεγάλα επεισόδια την ημέρα των εκλογών, που χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και προσέλευση , με το ποσοστό της συμμετοχής να φτάνει στο 89%.
Η Τουρκία δεν έχει εμπειρία από δεύτερο γύρο εκλογών, καθώς η λαϊκή εκλογή προέδρου έχει πραγματοποιηθεί μόνο δύο φορές (2014 και 2018) και τις δύο φορές ο Ερντογάν εξελέγη με 52% των ψήφων στον πρώτο γύρο.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]