17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:19

Θάνατος Πριγκόζιν: Η εκδίκηση του Πούτιν με πινελιές KGB

«Δεν αποτελεί έκπληξη ο ξαφνικός θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν– του αρχηγού των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ. Φαίνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πήρε την εκδίκησή του, δύο ακριβώς μήνες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν», λένε στην «Ναυτεμπορική» βετεράνοι Ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών.

Κάνουν μάλιστα λόγο για παλιά τακτική, που εφάρμοζε η διαβόητη KGB. «Άνθρωπος, που ανδρώθηκε στην KGB ο Πούτιν, δεν επρόκειτο ποτέ να συγχωρήσει την ένοπλη εξέγερση των μισθοφόρων του Πριγκόζιν στις 24 Ιουνίου», προσθέτουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Αλλωστε, τότε ο Πούτιν μίλησε για «προδοσία», ενώ και σε άλλη περίπτωση ο ίδιος δήλωσε δημόσια ότι «οι προδότες αξίζουν το θάνατο».

Με κάποια καθυστέρηση, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε βέβαια στη συντριβή του αεροσκάφους, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τον θάνατο του Πριγκόζιν. Χαρακτήρισε τον αρχηγό των μισθοφόρων Βάγκνερ «ταλαντούχο επιχειρηματία» με «πολύπλοκη μοίρα», αλλά που «έκανε μερικά σοβαρά λάθη στη ζωή του».

Οι εικόνες από τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν ο Πριγκόζιν και ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς διοικητές των μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Ντμίτρι Ούτκιν, δείχνουν ότι  επρόκειτο για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για μια «μαφιόζικη εκδίκηση», όπως επισημαίνει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η απόπειρα πραξικοπήματος της 23ης Ιουνίου από τον Πριγκόζιν και η ταπείνωση που υπέστη ο Τσάρος δεν μπορούσαν να μείνουν  αναπάντητα, ειδικά ,αφού η μηχανοκίνητη πορεία εκατοντάδων χιλιομέτρων των μισθοφόρων του Πριγκόζιν, είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά τις ρωγμές στο καθεστώς  Πούτιν. Είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα του ρωσικού καθεστώτος  να επιβιώσει από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς, χωρίς ορατό τέλος.

«Το μοναδικό ερώτημα είναι βέβαια γιατί ο Πούτιν άφησε να περάσουν δύο ολόκληροι μήνες για να πάρει την εκδίκησή του;», είναι το ερώτημα που θέσαμε στις πηγές μας. «Προφανώς, το Κρεμλίνο δεν έβλεπε πώς μπορούσε να καθαρίσει αμέσως τον Πριγκόζιν ,που είχε άλλωστε μεγάλη επιρροή σε τμήματα του ρωσικού λαού. Και περίμενε την κατάλληλη στιγμή, όταν η πρώτη φουρτούνα θα είχε περάσει», ήταν η απάντηση.

Τι θα γίνει με τους μισθοφόρους

Ωστόσο, εάν ο θάνατος του επικεφαλής των μισθοφόρων Βάγκνερ προφανώς ενισχύει τον ρόλο του Πούτιν στο εσωτερικό μέτωπο, καταδεικνύοντας ποιο είναι το τέλος  για τους «προδότες», δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους θα μπορούσε να λάβει τη μορφή  μια «κλωτσιάς στην κυψέλη» με απρόβλεπτες συνέπειες. «Εάν επιβεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε, θα οργανώσουμε μια δεύτερη πορεία στη Μόσχα», εμφανίζονται να απειλούν στα κανάλια του Telegram, τρεις μασκοφορεμένοι άνδρες του Πριγκόζιν,σε κάποια τοποθεσία της Λευκορωσίας.

«Οι άνδρες των Βάγκνερ θα εκδικηθούν τον Πούτιν και για τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για τον θάνατο του ηγέτη μας» λένε οι μασκοφόροι, ποζάροντας στην κάμερα. ενώ στο βάθος διακρίνονται στρατιωτικά οχήματα .«Γίνεται πολύς λόγος τώρα για το τι πρόκειται να κάνει η ομάδα Βάγκνερ», λέει ένας από τους «μαχητές», προσθέτοντας: «Ξεκινάμε, να είστε έτοιμοι ,ερχόμαστε».

Η βιντεοσκοπημένη απειλή των μισθοφόρων Βάγκνερ ,φαίνεται να είναι μια σαφής υπόδειξη για αντίποινα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Κέντρο Αντίστασης της Ουκρανίας, υπάρχουν αναφορές για  έντονη δραστηριότητα στα στρατόπεδα  των Βάγκνερ ,στη Λευκορωσία.

Επιπλέον, αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι  άνδρες του Πριγκόζιν εκκένωσαν ήδη ορισμένα στρατόπεδα, εφαρμόζοντας έναν μηχανισμό «πλήρους επιστράτευσης». Κάτι που είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων σε περίπτωση θανάτου του αρχηγού τους.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει εχθρότητα μεταξύ του ρωσικού κράτους και των μισθοφόρων Βάγκνερ. Ο Ιλια Ροτσεντέβσκι, Ρώσος ερευνητής δημοσιογράφος του αντιπολιτευόμενου  ιστότοοπου «The Dossier Center» , πιστεύει ότι οι Βάγκνερ και το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα συνεργάζονταν στενά , παρά τον θάνατο του Πριγκόζιν.  Ο Ρώσος δημοσιογράφος εξήγησε στο «Current Time TV» ότι το Ρωσικό υπουργείο  Αμυνας προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να στρατολογήσει μαχητές Βάγκνερ , για τις δικές του μισθοφορικές δομές.

«Νέος εργοδότης»

Οι μισθοφόροι, τώρα χωρίς ηγέτη, θα έπρεπε να αναζητήσουν έναν νέο «εργοδότη», λέει ο Ροτσεντέβσκι και προσθέτει: «Και σε αυτήν την περίπτωση, το Υπουργείο Άμυνας είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος εργοδότης». Πιστεύει μάλιστα ότι ακόμη και εκείνοι που ήταν πιστοί στον Πριγκόζιν ,τώρα θα αποδεχθούν ότι ήταν  «προδότης» και  θα αποστασιοποιηθούν.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA, Λέον Πανέτα, δήλωσε μάλιστα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο των μισθοφόρων Βάγκνερ στην Αφρική, την Ασία και  σε άλλες περιοχές. «Πιστεύω ότι η ρωσική ηγεσία δεν πρόκειται να αφήσει αυτούς τους ανθρώπους να λειτουργούν ανεξάρτητα», είπε ο πρώην επικεφαλής της CIA.

Το μέλλον των Βάγκνερ εξαρτάται από τις συναλλαγές που προορίζεται να έχουν η ρωσική κυβέρνηση και ο στρατός με μια στρατιωτική μονάδα που αρχικά αντιμετωπίστηκε με καχυποψία και περιθωριοποιήθηκε, για να «αποκεφαλιστεί» ουσιαστικά σε μια τραγωδία της οποίας, η φύση είναι σε κάθε περίπτωση ύποπτη. « Ο Πριγκόζιν ήταν αναμφίβολα ο σταρ της εταιρείας των μισθοφόρων. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι μισθοφόροι είναι τέτοιοι γιατί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους , κυρίως με βάση την αναμενόμενη οικονομική αποζημίωση . Και από αυτή την άποψη, το τέλος του Πριγκόζιν μπορεί να ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εντάξει τους Βάγκνερ κάτω από δημόσιες στρατιωτικές δομές».

Ο κίνδυνος της ανατροπής Πούτιν

Τα γεγονότα των τελευταίων ωρών άνοιξαν πάντως ξανά τη συζήτηση για το πόσο πρέπει να ελπίζει η Δύση στο τέλος του Πούτιν. Τις τελευταίες ημέρες, η Wall Street Journal δημοσίευσε εκτενές άρθρο για τα σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν , σε περίπτωση ανατροπής του Ρώσου προέδρου. Ο εξόριστος σκακιστής και πολιτικός αντίπαλος  του Πούτιν, Γκάρι Κασπάροφ δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «θα συνεχίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέχρι το τέλος, μέχρι το τελευταίο ρούβλι, μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη. Για αυτόν, ο πόλεμος είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσει την εξουσία του».

Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο στην Ουάσιγκτον, όσο και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες , τηρείται στάση αναμονής ,αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν  εσωτερικές ανατροπές του καθεστώτος. «Η κατάληψη του Κρεμλίνου από έναν ακόμη πιο ακραίο και λιγότερο προβλέψιμο Ρώσο εθνικιστή ,είναι ένα από τα πιο τρομακτικά σενάρια που εξετάζονται», γράφει η WSJ. H προοπτική κατάρρευσης της Ρωσίας και η πιθανή διαίρεση της σε κράτη με πυρηνικά όπλα, στερεί τον ύπνο των πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

Ο Κέβιν Ράιαν, πρώην διπλωμάτης που υπηρέτησε στη Μόσχα, προειδοποιεί  υπογραμμίζει πώς «οι επικριτές του Πούτιν εντός του κατεστημένου, δεν ζητούν ειρήνη και εάν αποκτούσαν την εξουσία δεν θα τη χρησιμοποιούσαν για να βάλουν τέλος στη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά για να ξαναρχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου.

Ο Μάικλ Κόφμαν,εμπειρογνώμονας στη δεξαμενή σκέψης Carnegie Endowment , προειδοποιεί μάλιστα ότι  οι πολιτικοί που κληρονομούν τις συγκρούσεις ,συχνά τις συνεχίζουν και τις επεκτείνουν. «Ο επόμενος Ρώσος ηγέτης» λέει ο Κόφμαν «θα μπορούσε να είναι καλύτερος, αλλά όχι για την Ουκρανία, με τον ίδιο τρόπο όπως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νικήτα Χρουστσόφ δεν ήταν καλύτερος από τον Στάλιν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!