Η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχει περιέλθει σε “αδιέξοδο” και η Ουάσιγκτον πρέπει να πάψει να “δαιμονοποιεί” το Πεκίνο, έκρινε σήμερα Κινέζος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης στην Κίνα ανώτερης αξιωματούχου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.
“Κατά βάση, αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι Αμερικανοί βλέπουν στην Κίνα έναν κατά φαντασία εχθρό”, στηλίτευσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Σιέ Φανγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την Γουέντι Σέρμαν, τη δεύτερη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία επισκέπτεται την Τιαντζίν (βόρεια).
Το Πεκίνο προτρέπει την Ουάσιγκτον να “αλλάξει την εσφαλμένη της αντίληψη και την επικίνδυνη πολιτική της”, σύμφωνα με τον κινεζικό απολογισμό της συνάντησης. Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να συνεχίζουν τον φραστικό πόλεμο που προηγήθηκε τον Μάρτιο, στο πρώτο τετ-α-τετ Αμερικανών και κινέζων ανώτερων αξιωματούχων στο Ανκορατζ, στην Αλάσκα. Η συνάντηση εκείνη είχε αποτελέσει το σκηνικό θεαματικής δημόσιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.
Η κ. Σέρμαν, η υπ` αριθμόν 2 στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έφθασε στην Κίνα χθες. Πριν από αυτήν, μόνο ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, είχε ταξιδέψει στην ασιατική χώρα. Όμως οι συζητήσεις που είχε ο κ. Κέρι είχαν περιοριστεί στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, ένα από τα λιγοστά πεδία όπου οι δύο χώρες είναι σαφές πως αναζητούν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας.
Η κ. Σέρμαν είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί επίσης, πέραν του ομολόγου της, με τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, για να επιδώσει το μήνυμα πως αν και η Ουάσιγκτον καλωσορίζει τον ανταγωνισμό με το Πεκίνο, θέλει να υπάρχουν ισότιμοι όροι σε αυτόν και “προστατευτικές μπάρες”, ή με άλλα λόγια μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι δύο χώρες δεν θα οδηγηθούν σε σύγκρουση, σημείωναν Αμερικανοί αξιωματούχοι προχθές Σάββατο, ενόψει των επαφών της Αμερικανίδας υφυπουργού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ