8.8 C
Nicosia
Σάββατο 11 Ιανουάριος 2025 | 4:06

Η Μόσχα δηλώνει έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία

Ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

 «Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά». «Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα. Οι Yπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν τον Μάρτιο στην Τουρκία, κατόπιν αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά χωρίς επιτυχία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε την περασμένη Τρίτη ότι οι συνομιλίες «αναστέλλονται» καθώς η Ρωσία ανασύνταξε τις δυνάμεις της και τώρα επικεντρώνει την «ειδική επιχείρηση», όπως αποκαλεί τον πόλεμο, στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Μάριο Ντράγκι την Κυριακή, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «η χώρα του δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία».

«Θα μπορέσουμε να  το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου.

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Όπως αναφέρει, τέλος,  η «Corriere», ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την χώρα του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο».

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος του Ενερχοντάρ τραυματίστηκε σε έκρηξη

——————————————————–

Εξάλλου, ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Ενερχοντάρ, που βρίσκεται δίπλα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τραυματίστηκε σε μια έκρηξη, όπως ανέφεραν ένας Ουκρανός αξιωματούχος και ένα ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Αντρέι Σέβτσικ διορίστηκε δήμαρχος μετά την κατάληψη της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, νοσηλεύεται στην εντατική, μετά την έκρηξη.

Οι χώρες της Βαλτικής σταμάτησαν τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία

———————————————————————————————-

Μετά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η ρωσική εταιρεία εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας απώλεσε από σήμερα τη δυνατότητα να πουλάει το προϊόν της σε πελάτες στις χώρες της Βαλτικής.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην πορεία μας προς την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Νταϊνίους Κρέιβις.

Την Παρασκευή, το Χρηματιστήριο Ενέργειας Nord Pool ενημέρωσε τη ρωσική InterRAO ότι απαγορεύεται στο εξής να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Εδώ και χρόνια, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία προσπαθούσαν να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τη Μόσχα, αυξάνοντας τη δική τους παραγωγή και κατασκευάζοντας υποδομές σύνδεσης με τη Σκανδιναβία και άλλες γειτονικές χώρες. Οι εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Ρωσία προς τη Λετονία και τη Λιθουανία, που ανέρχονταν στο παρελθόν στις 1.300 μεγαβατώρες ετησίως, έπεσαν πέρσι στις 300 και πλέον σταμάτησαν τελείως.

Η Λετονία εισήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα από τη Ρωσία για τελευταία φορά στις αρχές Μαΐου. Η Λιθουανία και η Εσθονία σταμάτησαν να αγοράζουν σήμερα.

«Αρνούμαστε να εισάγουμε ενεργειακούς πόρους, καθώς αρνούμαστε να χρηματοδοτούμε τον επιτιθέμενο», πρόσθεσε ο Λιθουανός Υπουργός.

Πέρσι, το 17% της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας προήλθε από τη Ρωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!