9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:37

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες για την ανατίναξη του φράγματος

Η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι ανατίναξε το ιστορικό υδροηλεκτρικό φράγμα στην κοίτη του Δνείπερου και στη θέση Καχόβκα, που σημειώθηκε τη νύχτα, πιθανότατα με χρήση πυραύλων μαζικής εκτόξευσης.

«Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι ήδη τώρα είμαστε σε θέση κατηγορηματικά να πούμε ότι πρόκειται για σχεδιασμένη δολιοφθορά της ουκρανικής πλευράς, η οποία εκπονήθηκε και πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή από το Κίεβο, από το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ενημερώνεται από τις εκθέσεις του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών «σχετικά με το τι συμβαίνει γύρω από τον υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Καχόφκα».

Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, «όλη η ευθύνη για όλες τις συνέπειες ανήκει στο καθεστώς του Κιέβου», το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό» ο ασκών χρέη δημάρχου της πόλης του σταθμού Νόβα Καχόφκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος έχει αναλάβει τη διοίκησή της από πέρυσι την άνοιξη, όταν η περιοχή πέρασε στον έλεγχο του ρωσικού στρατού.

Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, η δολιοφθορά στον υδροηλεκτρικό σταθμό «αδιαμφισβήτητα είχε ως έναν από τους στόχους της να στερήσει την Κριμαία από νερό. Πέφτει το επίπεδο του ύδατος στην τεχνητή λίμνη και επομένως μειώνεται δραστικά η παροχή στο κανάλι», που καταλήγει στη χερσόνησο και επαναλειτούργησε αμέσως μόλις ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την περιοχή.

Ωστόσο, κατά τον Ντ. Πεσκόφ για «την παροχή ύδατος στην Κριμαία έχουν ληφθεί δραστήρια μέτρα πριν ακόμη επαναφερθεί στη ζωή το κανάλι, γι’ αυτό υπάρχουν ορισμένοι σχεδιασμοί, υπάρχει ορισμένο απόθεμα σταθερότητας, δηλαδή το εκεί ύψος στις υδατοδεξαμενές», επομένως το Κρεμλίνο είναι καθησυχαστικό ότι δεν θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα.

Το ίδιο καθησυχαστικοί είναι μέχρι στιγμής και οι αρμόδιοι για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ζαπορίζια, ο οποίος επίσης βρίσκεται μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ψηλότερα στην κοίτη του Δνείπερου, επίσης υπό ρωσικό έλεγχο, σημείωσε ο Ντ. Πεσκόφ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Υπάρχει εκεί το θέμα της ψύχρανσης (σ.σ. των αντιδραστήρων), προς το παρόν ακούσαμε τις δηλώσεις των ειδικών ότι τώρα δεν υφίσταται ουδεμία απειλή, δεν υπάρχει κίνδυνος. Όμως εδώ για λεπτομερή ενημέρωση χρειάζεται να απευθυνθείτε στους ειδικούς», είπε.

 «Η δολιοφθορά αυτή συνδέεται επίσης με το γεγονός ότι έχοντας αρχίσει δύο ημέρες πριν μεγάλης κλίμακας επιθετικές ενέργειες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πετυχαίνουν τώρα τους στόχους, που έχουν τεθεί, αυτές οι επιθετικές ενέργειες έχουν μπλοκαριστεί», ανέφερε.

«Η δολιοφθορά αυτή εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει πολύ βαριές συνέπειες για πολλές δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Οικολογικές συνέπειες και συνέπειες άλλης μορφής, οι οποίες πρέπει ακόμη να διαπιστωθούν», πρόσθεσε, αναφέροντας, επίσης, ότι τα ΜΜΕ θα πρέπει να μεταδίδουν τις ανακοινώσεις των τοπικών Αρχών για τυχόν εκκενώσεις περιοχών.

Ο Ντ. Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τυχόν συνέπειες της καταστροφής του φράγματος στη ρωσική πολεμική δραστηριότητα, καλώντας τους δημοσιογράφους να απευθύνουν παρόμοια ερωτήματα στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ρωσόφωνων πολιτών της επαρχίας του Ζαπορόζιε Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, η αύξηση της στάθμης του ύδατος «θα προκαλέσει μετακίνηση των ναρκοπεδίων στην αριστερή (σ.σ. ανατολική) όχθη του Δνείπερου», αυξάνοντας την πιθανότητα να επιχειρηθεί εκ νέου απόβαση του ουκρανικού στρατού με πλωτά μέσα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του Βασίλι Νιμπένζια, μονίμου αντιπροσώπου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ, προς τον ΓΓ του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ενημέρωνε από 21 Οκτωβρίου του 2022 «για τα σχέδια του καθεστώτος του Κιέβου να καταστρέψει τον υδροηλεκτρικό σταθμό», ο οποίος όπως κατήγγειλε επανειλημμένως η διοίκησή του δεχόταν επαναλαμβανόμενα πυρά από τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στη λεγόμενη δεξιά, δηλαδή τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

«Το ερώτημα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι τι έγινε;» για να προστατευθεί ο σταθμός, έγραψε η Μ. Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!